Zweedse balletjes met puree en groene boontjes

Gehaktballetjes moeten hét signatuurgerecht van Zweden zijn. Naast de populariteit van dit gerecht in die grote meubelketen, worden er overal in Zweden gehaktballen gerold dat het een lieve lust is. Ze bestaan in allerlei smaken en formaten en worden met liefde door de hele familie bereid. Zet dit gerecht ook thuis eens op tafel en zorg voor een leuke afwisseling in je weekmenu.
Ingrediënten

bloemige aardappel

kippenbouillonblokje

dille

varkensgehakt

paneermeel

paprikapoeder

kaneel

gedroogde veenbes

sperzieboon

zure room
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
- Breng per persoon 100 milliliter water aan de kook en voeg de aangegeven hoeveelheid kippenbouillon toe. Hak de dille fijn.
- Doe het gehakt, paneermeel, paprikapoeder, de aangegeven hoeveelheid kaneel en de helft van de dille in een kom. Kruid met peper en zout. Meng goed en rol er met vochtige handen gehakballetjes van, ongeveer 5 balletjes per persoon.
- Hak de veenbessen in kleine stukjes. Snij de uiteinden van de boontjes.
- Verhit de plantaardige olie in een antikleefpan en bak de balletjes gedurende 8 minuten rondom aan. Schep ze regelmatig om, zodat ze gelijk kleuren. Schep de balletjes uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
- Doe de helft van de boter in de pan waarin je de gehaktballetjes gebakken hebt. Laat smelten en voeg dan de bloem toe. Roer goed, totdat de bloem en boter een roux gevormd hebben.
- Giet de kippenbouillon erbij en roer met een garde op een laag vuur, totdat je een mooie saus hebt en alle roux opgelost is. Voeg de gehakte veenbessen en de mosterd toe, roer goed. Voeg dan de gehaktballetjes terug toe en dek de pan af met een deksel. Laat 5 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Breng ondertussen een pot gezouten water aan de kook en kook de boontjes beetgaar in 4 minuten. Giet af. Haal de gehaktballetjes van het vuur en meng er de boontjes, 3/4 de van de zure room en de rest van de dille door.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter, de rest van de zure room, peper en zout toe. Meng goed. Serveer de gehaktballetjes met de puree.
Ingrediënten voor 2 personen
- 500 g bloemige aardappelen
- ½ kippenbouillonblokje
- 10 g dille
- 300 g varkensgehakt
- 2 el paneermeel
- 1 kl paprikapoeder
- ½ kl kaneel
- 30 g gedroogde veenbessen
- 300 g sperziebonen
- 1 potje zure room
Uit jouw keuken
- 1 el plantaardige olie
- 2 el boter
- 1 el bloem
- 1 el mosterd
- peper en zout
Voedingswaarden per portie
- Calorieën 1094 kcal
- Koolhydraten 84.15 g
- Suikers 20.11 g
- Vetten 64.07 g
- Verzadigde vetten 32.09 g
- Eiwitten 41.72 g
- Vezels 13.85 g
Allergenen Selderij, Gluten, Lactose, Mosterd. Kan sporen bevatten van andere allergenen.