Zweedse balletjes met puree en groene boontjes

Zweedse balletjes met puree en groene boontjes

Gehaktballetjes moeten hét signatuurgerecht van Zweden zijn. Je kan ze ook makkelijk zelf thuis maken, met een heerlijk roomsausje erbij. Heerlijk!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
dille
Ingredientfoto
varkens­gehakt
Ingredientfoto
paneermeel
Ingredientfoto
paprika­poeder
Ingredientfoto
kaneel
Ingredientfoto
gedroogde veenbes
Ingredientfoto
sperzieboon
Ingredientfoto
lichte zure room

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Breng per persoon 100 milliliter water aan de kook en voeg de kippenbouillon toe. Hak de dille fijn.
  • Doe het gehakt, paneermeel, paprikapoeder, kaneel en de helft van de dille in een kom. Kruid met peper en zout en meng goed met je handen. Maak je handen vochtig en rol balletjes.
  • Hak de veenbessen in kleine stukjes. Snij de uiteinden van de boontjes.
  • Doe de plantaardige olie in een pan en bak de balletjes in 8 minuten. Schep ze regelmatig om, zodat ze gelijk kleuren. Schep de balletjes uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
  • Doe de helft van de boter in de pan waarin je de gehaktballetjes gebakken hebt. Laat smelten en voeg dan de bloem toe. Roer goed, totdat de bloem en boter een roux gevormd hebben.
  • Giet de kippenbouillon erbij en roer met een garde op een laag vuur, totdat je een mooie saus hebt en alle roux opgelost is. Voeg de gehakte veenbessen en de mosterd toe, roer goed. Voeg dan de gehaktballetjes toe en dek de pan af met een deksel. Laat 5 minuten sudderen op een zacht vuur.
  • Breng ondertussen een pot gezouten water aan de kook en kook de boontjes beetgaar in 4 minuten. Giet af. Haal de gehaktballetjes van het vuur en meng er de boontjes, 3/4 de van de zure room en de rest van de dille door.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter, de rest van de zure room, peper en zout toe. Meng goed. Serveer de gehaktballetjes met de puree.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • ½ kippen­bouillonblokje
  • 10 g dille
  • 300 g varkens­gehakt
  • 2 el paneermeel
  • 1 kl paprika­poeder
  • ½ kl kaneel
  • 30 g gedroogde veenbessen
  • 150 g sperziebonen
  • 1 potje lichte zure room

Uit jouw keuken

  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el boter
  • 1 el bloem
  • 1 el mosterd
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 985 kcal
  • Koolhydraten 80.03 g
  • Suikers 18.69 g
  • Vetten 54.48 g
  • Verzadigde vetten 25.78 g
  • Eiwitten 40.24 g
  • Vezels 11.23 g

Allergenen Selderij, Gluten, Lactose, Mosterd. Kan sporen bevatten van andere allergenen.