Zweedse balletjes met courgettespaghetti met dille

Zweedse balletjes met courgettespaghetti met dille

Zweedse gehaktballetjes zijn heerlijk! We maken vandaag een lichte, koolhydraatarme versie, met courgettespaghetti én rucola erbij. Lekker veel groentjes, samen met die heerlijke 'nordic' smaak. Hier ga je van genieten!

Ingrediënten

Ingredientfoto
courgette
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
paneermeel
Ingredientfoto
dille
Ingredientfoto
rucola
Ingredientfoto
lichte room

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak met een spiraalsnijder lange slierten van de courgette. Heb je die niet in huis? Trek dan met een dunschiller lange linten van de courgette en snij ze in reepjes. Doe de slierten in een ovenschaal, besprenkel met 2/3de van de olijfolie en kruid met peper en zout. Dek af met aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven.
  • Breng per persoon 100 milliliter water aan de kook en voeg de kippenbouillon toe. Hak de dille fijn.
  • Doe het gehakt, paneermeel en de helft van de dille in een kom. Kruid met peper en zout en meng goed met je handen en rol balletjes.
  • Doe de rest van de olijfolie in een pan en bak de balletjes in 8 minuten rondom. Schep ze regelmatig om, zodat ze gelijk kleuren. Schep de balletjes uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
  • Doe de boter in de pan waarin je de gehaktballetjes gebakken hebt. Laat smelten en voeg dan de bloem toe. Roer goed, totdat de bloem en boter een roux gevormd hebben.
  • Giet de kippenbouillon erbij en roer met een garde op een laag vuur, totdat je een mooie saus hebt en alle roux is opgelost. Voeg de mosterd toe, roer goed. Voeg dan de gehaktballetjes toe en dek de pan af met een deksel. Laat 5 minuten sudderen onder een deksel op een zacht vuur.
  • Haal de gehaktballetjes van het vuur en roer er de lichte room, mosterd en de rest van de dille door en kruid met peper en zout. Meng met de courgettespaghetti en serveer, samen met de rucola.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 courgettes
  • ½ kippen­bouillonblokje
  • 300 g gemengd gehakt
  • 2 el paneermeel
  • 10 g dille
  • 25 g rucola
  • 125 ml lichte room

Uit jouw keuken

  • 3 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 1 el mosterd
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 819 kcal
  • Koolhydraten 34.27 g
  • Suikers 18.33 g
  • Vetten 60.85 g
  • Verzadigde vetten 23.24 g
  • Eiwitten 34.92 g
  • Vezels 4.39 g

Allergenen Selderij, Gluten, Lactose, Mosterd. Kan sporen bevatten van andere allergenen.