Wortelstoemp met boomstammetje en uiensaus

Wortelstoemp met boomstammetje en uiensaus

Zin in lekkere, stevige 'boerenkost'? Je bent niet alleen, want dit smaakt zo goed als iedereen. Een heerlijke wortelpuree of 'pekesstoemp' met daarbij een boomstammetje en zalige uiensaus. Meer moet het soms niet zijn. Maar ook niet minder ;-).

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
boom­stammetje
Ingredientfoto
krul­peterselie
Ingredientfoto
runder­bouillonblokje

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Schil de wortelen en snij in stukjes. Kook samen gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Snij de uien in halve ringen. Smelt de helft van de boter in een pan en voeg de uien toe. Bak de uien op een zacht vuur. Schep de uien na 7 minuten naar 1 kant van de pan, verhoog het vuur en bak de boomstammetjes rondom aan. Leg de boomstammetjes in een ovenschotel en zet nog 7 minuten in de voorverwarmde oven. Snij de peterselie fijn.
  • Giet de aardappelen en wortelen af. Pureer ze tot een stoemp en meng er de rest van de boter, melk, peper, zout en nootmuskaat door.
  • Bestrooi de uien met de bloem en laat kort bakken. Voeg per persoon 50 milliliter water toe en verkruimel er de runderbouillon bij. Roer goed om en laat indikken tot je een mooie saus hebt. Kruid eventueel bij met peper en zout.
  • Serveer de wortelstoemp met de boomstammetjes en de uiensaus en werk af met de fijngesneden peterselie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 4 wortelen
  • 2 uien
  • 2 boom­stammetjes
  • 10 g krul­peterselie
  • ½ runder­bouillonblokje

Uit jouw keuken

  • 2 el boter
  • 1 el bloem
  • 3 el melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 763 kcal
  • Koolhydraten 81.6 g
  • Suikers 21.54 g
  • Vetten 30.53 g
  • Verzadigde vetten 10.38 g
  • Eiwitten 31.63 g
  • Vezels 18.55 g

Allergenen Lactose, Vis, Gluten, Mosterd, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.