Waterzooi met kip en peterselieaardappelen

Waterzooi met kip en peterselieaardappelen

Waterzooi is een gerecht dat zijn oorsprong vindt, zoals je waarschijnlijk wel weet, in Gent. Het was het favoriete gerecht van Karel V! Het is een lekker stoofpotje met kip, prei, selder en wortel in een overheerlijk roomsausje. Helemaal niet zo moeilijk om thuis klaar te maken, Karel V die wist wat goed was.

Ingrediënten

Ingredientfoto
vastkokende aardappel
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
prei
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
selder
Ingredientfoto
krul­peterselie
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
kipfilet
Ingredientfoto
lichte room

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water. Giet af.
  • Schil de wortelen en snij in blokjes van een halve centimeter. Was de prei en snij in ringen. Snij de ui fijn. Snij de selder in blokjes van een halve centimeter. Hak de krulpeterselie fijn.
  • Verhit de helft van de boter in een grote antikleefpan en bak de ui, wortelen, selder en prei aan gedurende 3 minuten.
  • Breng per persoon 250 milliliter water aan de kook en los hierin de aangegeven hoeveelheid kippenbouillon op. Dep de kipfilets droog met keukenpapier en voeg toe aan de kippenbouillon. Laat op een zacht vuur ongeveer 10-12 minuten pocheren. Voeg dan ook de groenten toe en kook ze 5 minuten mee.
  • Giet de bouillon door een zeef en vang het vocht op in een pannetje. Laat de bouillon lichtjes inkoken. Roer het maïszetmeel los in een scheutje water en voeg toe aan de bouillon, laat indikken. Roer er vervolgens de room door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de kip en de groenten weer bij de saus en warm nog even door. Smelt de rest van de boter in een steelpannetje en giet het over de gekookte aardappelen. Voeg ook de fijngehakte krulpeterselie toe en kruid met zout. Schep goed om. Serveer de waterzooi met de peterselieaardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 2 wortelen
  • 1 stengel prei
  • 1 ui
  • 2 stengels selder
  • 10 g krul­peterselie
  • 1 kippen­bouillonblokje
  • 2 kipfilets
  • 1 brikje lichte room

Uit jouw keuken

  • 2 el boter
  • 1 el maïszetmeel
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 732 kcal
  • Koolhydraten 63.59 g
  • Suikers 17.58 g
  • Vetten 29.94 g
  • Verzadigde vetten 17.92 g
  • Eiwitten 45.82 g
  • Vezels 16.02 g

Allergenen Selderij, Lactose, Gluten. Kan sporen bevatten van andere allergenen.