Waterzooi met kip en peterselieaardappelen

Waterzooi met kip en peterselieaardappelen

Waterzooi is een gerecht dat zijn oorsprong vindt, zoals je waarschijnlijk wel weet, in Gent. Het was het favoriete gerecht van Karel V! Het is een lekker stoofpotje met kip, prei, selder en wortel in een overheerlijk roomsausje. Helemaal niet zo moeilijk om thuis klaar te maken, Karel V die wist wat goed was.

Ingrediënten

Ingredientfoto
vastkokende aardappel
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
prei
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
selder
Ingredientfoto
krul­peterselie
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
kipfilet
Ingredientfoto
lichte room

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water. Giet af.
  • Schil de wortelen en snij in blokjes van een halve centimeter. Was de prei en snij in ringen. Snij de ui fijn. Snij de selder in blokjes van een halve centimeter. Hak de peterselie fijn.
  • Verhit de helft van de boter in een grote antikleefpan en bak de ui, wortelen, selder en prei aan gedurende 3 minuten.
  • Breng per persoon 250 milliliter water aan de kook en los hierin de kippenbouillon op. Voeg de kipfilets toe. Laat op zacht vuur ongeveer 10 minuten pocheren. Voeg dan ook de groenten toe en kook ze 5 minuten mee.
  • Giet de bouillon door een zeef en vang het vocht op in een pannetje. Laat de bouillon lichtjes inkoken. Roer het maïszetmeel los in een scheutje water en voeg toe aan de bouillon, laat indikken. Roer er vervolgens de room door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de kip en de groenten weer bij de saus en warm nog even door. Smelt de rest van de boter in een pannetje en giet het bij de gekookte aardappelen. Voeg ook de peterselie toe en kruid met zout. Schep goed om. Serveer de waterzooi met de peterselieaardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 2 wortelen
  • 1 stengel prei
  • 1 ui
  • 2 stengels selder
  • 10 g krul­peterselie
  • 1 kippen­bouillonblokje
  • 2 kipfilets
  • 100 ml lichte room

Uit jouw keuken

  • 2 el boter
  • 1 el maïszetmeel
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 645 kcal
  • Koolhydraten 54.61 g
  • Suikers 10.4 g
  • Vetten 26.85 g
  • Verzadigde vetten 16.35 g
  • Eiwitten 42.04 g
  • Vezels 10.89 g

Allergenen Selderij, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.