Volkoren pastaschotel met bloemkoolsaus, prei, ham en kaas

Volkoren pastaschotel met bloemkoolsaus, prei, ham en kaas

We haalden onze inspiratie bij de klassieker 'macaroni met kaas en ham', maar maken er een gezondere versie van! Met volkoren penne, bloemkoolsaus in plaats van bechamelsaus en ook nog met extra prei toegevoegd. En natuurlijk afgewerkt met een heerlijk kaaskorstje. Zó lekker dat je instant de klassieker vergeet. Smakelijk!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemkool
Ingredientfoto
volkoren penne
Ingredientfoto
prei
Ingredientfoto
hamblokje
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
gratinkaas

Bereidingswijze

  • Snij de bloemkool in roosjes. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de roosjes 15 minuten. Giet af en laat goed uitlekken maar hou wat van het kookvocht bij.
  • Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de penne beetgaar in 8-9 minuten. Giet de pasta af.
  • Was en snij de prei in ringen. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de prei 6-7 minuten. Kruid met peper en zout en roer er de hamblokjes door.
  • Doe de gekookte bloemkool in een blender of keukenrobot en verkruimel er de groentebouillon bij. Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar eigen smaak. Mix tot een glad geheel. Voeg eventueel nog wat van het kookvocht van de bloemkool toe voor een vloeiende saus.
  • Verwarm de grill van de oven voor. Meng de penne met de gestoofde prei en hamblokjes. Schep in een ovenschaal. Schep er de bloemkoolsaus over. Strooi er de gratinkaas over en zet 5 minuten onder de grill. Haal uit de oven en serveer.

Ingrediënten voor 2 personen

  • ½ bloemkool
  • 200 g volkoren penne
  • 2 preien
  • 150 g hamblokjes
  • ½ groente­bouillonblokje
  • 40 g gratinkaas

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 756 kcal
  • Koolhydraten 85.49 g
  • Suikers 17.98 g
  • Vetten 23.64 g
  • Verzadigde vetten 7.43 g
  • Eiwitten 39.82 g
  • Vezels 21.79 g

Allergenen Gluten, Selderij, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.