Vogelnestjes in de oven met aardappelpuree

Vogelnestjes in de oven met aardappelpuree

Vogelnestjes zijn echt Vlaams culinair erfgoed. Pure nostalgie die nog steeds erg goed smaakt! Een heerlijke gehaktbal met een eitje binnenin, met daarbij een lekkere tomatensaus en lekker smeuïge aardappelpuree. Wie zijn eitje graag nog met een lichtjes lopende dooier heeft, kookt de eitjes best wat korter. Een feestmaal voor jong en oud!

Ingrediënten

Ingredientfoto
ei
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
paneermeel
Ingredientfoto
Italiaanse kruiden
Ingredientfoto
tomaten­passata
Ingredientfoto
tomaat
Ingredientfoto
krul­peterselie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Breng een steelpannetje met water aan de kook en kook 1 ei per persoon gedurende 8 minuten.
  • Snij de ui fijn en pers het teentje knoflook.
  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water. Pel de hardgekookte eieren.
  • Meng het gehakt met het (de) resterende ei(eren) en het paneermeel. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Rol er per persoon een gehaktbal van.
  • Verpak elk ei in een portie gehakt. Maak je handen vochtig en druk het gehakt goed aan zodat het niet openbarst tijdens het bakken. Zorg ervoor dat het ei mooi in het midden zit.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan en bak de vogelnestjes rondom aan. Leg ze in een ovenschaal en laat 20 minuten garen in de oven.
  • Verhit de rest van de olijfolie in de pan en stoof de fijngesneden ui en knoflook aan. Voeg de Italiaanse kruiden toe. Voeg na 4 minuten de tomatenpassata toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel een snuf suiker. Snij ondertussen de tomaten in 4, haal de pitjes eruit en snij in fijne blokjes. Hak de peterselie fijn.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de boter, de melk, peper, zout en een snufje nootmuskaat toe. Meng goed.
  • Voeg vlak voor het serveren de tomatenblokjes en de helft van de fijngehakte peterselie toe aan de saus, roer goed om. Halveer de vogelnestjes en serveer met de tomatensaus en de aardappelpuree. Werk af met de rest van de peterselie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 3 eieren
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g bloemige aardappelen
  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 el paneermeel
  • 1 kl Italiaanse kruiden
  • 500 ml tomaten­passata
  • 2 tomaten
  • 10 g krul­peterselie

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 3 el melk
  • 1 kl suiker
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 1057 kcal
  • Koolhydraten 71.14 g
  • Suikers 12.26 g
  • Vetten 62.87 g
  • Verzadigde vetten 21.74 g
  • Eiwitten 47.81 g
  • Vezels 12.44 g

Allergenen Ei, Sulfiet, Gluten, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.