Veggie shepherd's pie

Veggie shepherd's pie

Shepherd's pie is een klassieke Britse schotel en een vaste waarde op de menukaart van een echte pub. Meestal wordt deze klassieker gemaakt met gehakt, maar ook in een veggie versie met veel groenten en linzen, is dit heerlijk comfort food voor op een koude dag. Een fris slaatje past er desalniettemin lekker bij!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
champignon
Ingredientfoto
groene linzen
Ingredientfoto
tijm
Ingredientfoto
tomaten­puree
Ingredientfoto
gratinkaas
Ingredientfoto
gemengde sla

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Schil en snij de wortelen in blokjes. Snij de champignons in kwartjes. Laat de linzen uitlekken. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verhit de olijfolie in een grote antikleefpan en bak de fijngesneden ui en de knoflook aan. Voeg de wortelen en de tijm toe. Roerbak 3 minuten en voeg de champignons toe. Laat opnieuw 2 minuten bakken.
  • Voeg de uitgelekte linzen toe aan de pan en laat 2 minuten meebakken.
  • Voeg de tomatenpuree toe. Laat kort meebakken en voeg dan per persoon 3 eetlepels water toe. Kruid met peper en zout. Roer om tot een mooie groentensaus. Schep over in een ovenschaal.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de boter, de melk, peper, zout en nootmuskaat toe. Meng goed. Schep de aardappelpuree bovenop de groentensaus. Strooi er de gratinkaas over en zet nog 10 minuten in de voorverwarmde oven en dan nog 3 minuten onder de grill voor een mooi korstje.
  • Meng de extra vierge olijfolie met de balsamico, peper en zout.
  • Serveer de veggie shepherd's pie met de gemengde sla en besprenkel met de dressing.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortelen
  • 125 g champignons
  • ¾ blik groene linzen
  • 2 takjes tijm
  • ½ blikje tomaten­puree
  • 40 g gratinkaas
  • 1 zakje gemengde sla

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 el boter
  • 3 el melk
  • 1 kl balsamico
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 669 kcal
  • Koolhydraten 71.81 g
  • Suikers 16.91 g
  • Vetten 29.45 g
  • Verzadigde vetten 11.04 g
  • Eiwitten 19.87 g
  • Vezels 20.43 g

Allergenen Lactose, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.