Vegetarische Zweedse balletjes met ovenfrietjes en waterkers

Vegetarische Zweedse balletjes met ovenfrietjes en waterkers

We maken een echte Zweedse klassieker in een verrassende vegetarische versie! Heerlijke sojaballetjes, gebakken in de pan, met daarbij de typische romige 'kottbullar'saus, knapperige ovenfrietjes en frisse waterkers. Een veggie feest!

Ingrediënten

Ingredientfoto
vastkokende aardappel
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
gedroogde veenbes
Ingredientfoto
dille
Ingredientfoto
waterkers
Ingredientfoto
sojaballetje
Ingredientfoto
lichte room

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappelen en snij ze in frietjes. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hier de frietjes op. Besprenkel met de helft van de plantaardige olie, kruid met peper en zout. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege om.
  • Breng per persoon 125 milliliter water aan de kook en voeg de aangegeven hoeveelheid groentebouillon toe en meng. Snij de veenbessen in kleine stukjes. Hak de dille fijn. Was de waterkers en laat goed uitlekken.
  • Doe de rest van de plantaardige olie in een antikleefpan en bak de sojaballetjes 6-8 minuten rondom aan tot ze mooi goudbruin kleuren. Schep de balletjes uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
  • Doe de boter in de pan waarin je de balletjes gebakken hebt. Laat smelten en voeg er al roerend de bloem aan toe tot ze opdroogt. Schenk er geleidelijk de groentebouillon bij en laat al roerend binden tot een saus op een laag vuur. Voeg de room, de gehakte veenbessen en de mosterd toe, roer goed tot je een mooie saus hebt. Voeg de dille toe. Leg de balletjes in de saus en laat kort doorwarmen.
  • Schep de balletjes met de saus op borden en serveer met de frietjes en waterkers.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • ½ groente­bouillonblokje
  • 30 g gedroogde veenbessen
  • 10 g dille
  • 1 bussel waterkers
  • 12 sojaballetjes
  • 1 brikje lichte room

Uit jouw keuken

  • 3 el plantaardige olie
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 1 el mosterd
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 898 kcal
  • Koolhydraten 71.27 g
  • Suikers 15.18 g
  • Vetten 53 g
  • Verzadigde vetten 16.4 g
  • Eiwitten 27.49 g
  • Vezels 7.01 g

Allergenen Selderij, Ei, Gluten, Mosterd, Soja, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.