Vegetarische moussaka met feta

Vegetarische moussaka met feta

Genieten op z'n Grieks! Een zalige moussaka met fetakaas erbij, het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat dat een heerlijke combinatie is. Een heerlijk hartverwarmend gerecht, waar je ook verstokte vleeseters mee zal kunnen overtuigen!

Ingrediënten

Ingredientfoto
vastkokende aardappel
Ingredientfoto
aubergine
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
gedroogde oregano
Ingredientfoto
tomaten­blokjes
Ingredientfoto
feta

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snij de aardappelen in plakjes. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook ze half gaar in 7-8 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Snij de aubergine in plakken. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de plakken aubergine. Besprenkel met de helft van de olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Schil en snij de wortelen in fijne blokjes.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een antikleefpan en voeg de ui, knoflook en wortelen toe. Kruid met peper en zout. Roerbak enkele minuten en voeg dan de oregano en de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten pruttelen. Verkruimel de feta.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus: laat de boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer heel goed, totdat de boter en bloem goed aan elkaar kleven. Voeg dan 1/3de van de melk toe en roer heel goed, tot je een homogene massa hebt die begint te dikken. Voeg opnieuw 1/3de van de melk toe en meng tot de saus opnieuw begint te dikken. Voeg het laatste deel van de melk toe en meng opnieuw tot een dikke saus. Kruid met peper, zout en een snuf nootmuskaat.
  • Neem een ovenschaal en schep er eerst de helft van de groentesaus in. Schik hier de helft van de aubergineplakjes op, verdeel daarbovenop de helft van de schijfjes aardappel. Lepel de helft van de bechamelsaus erover en bestrooi met de helft van de verkruimelde feta. Herhaal met de rest van de ingrediënten. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat eventueel nog 5 minuten kleuren onder de grill. Serveer meteen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortelen
  • 1 kl gedroogde oregano
  • ¾ blik tomaten­blokjes
  • 200 g feta

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 944 kcal
  • Koolhydraten 74.54 g
  • Suikers 21.79 g
  • Vetten 55.38 g
  • Verzadigde vetten 28.54 g
  • Eiwitten 30.64 g
  • Vezels 16.95 g

Allergenen Lactose, Vis, Gluten. Kan sporen bevatten van andere allergenen.