Vegetarische moussaka met bloemkoolbechamel

Vegetarische moussaka met bloemkoolbechamel

Een ode aan groenten, met deze heerlijke vegetarische moussaka! Aubergine, tomaat, wortel, ui én bloemkool geven deze lekkere ovenschotel smaak, en natuurlijk ook een royale portie kaas. Het blijft een übergezond toppertje!

Ingrediënten

Ingredientfoto
aubergine
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
tomaat
Ingredientfoto
bloemkool
Ingredientfoto
gedroogde oregano
Ingredientfoto
tomaten­blokjes
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
gratinkaas

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snij de aubergine in plakken. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de plakken aubergine. Besprenkel met de helft van de olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Schil en snij de wortelen in fijne blokjes. Snij de tomaten in plakjes.
  • Snij de bloemkool in kleine roosjes. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de roosjes 15 minuten. Giet af, maar hou een kop van het kookvocht bij.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een antikleefpan en voeg de ui, knoflook en wortelen toe. Kruid met peper en zout. Roerbak enkele minuten en voeg dan de oregano en de tomatenblokjes uit blik toe en laat 10 minuten pruttelen.
  • Doe de gekookte bloemkool in een blender of keukenrobot en verkruimel er de aangegeven hoeveelheid groentebouillon bij. Mix tot een gladde saus, voeg eventueel extra kookvocht van de bloemkool toe. Meng er de helft van de gratinkaas door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Dit is de bloemkoolbechamel.
  • Neem een ovenschaal en schep er eerst de helft van de groente-tomatensaus in. Schik hier de helft van de aubergineplakjes op, verdeel daarbovenop de helft van de schijfjes tomaat. Kruid met peper en zout. Lepel de helft van de bloemkoolbechamelsaus erover. Herhaal met de rest van de ingrediënten. Strooi er de rest van de gratinkaas over. Zet 18 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer meteen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortelen
  • 2 tomaten
  • ½ bloemkool
  • 1 kl gedroogde oregano
  • ¾ blik tomaten­blokjes
  • ½ groente­bouillonblokje
  • 80 g gratinkaas

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 481 kcal
  • Koolhydraten 31.74 g
  • Suikers 19.28 g
  • Vetten 27.05 g
  • Verzadigde vetten 9.26 g
  • Eiwitten 20.37 g
  • Vezels 15.75 g

Allergenen Selderij, Lactose, Gluten, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.