Steak tartaar op Italiaanse wijze met rozemarijnaardappelen

Steak tartaar op Italiaanse wijze met rozemarijnaardappelen

Steak tartaar is misschien een typische Belgische klassieker, maar we laten ons ook wel eens graag inspireren door één van onze favoriete keukens, jawel de Italiaanse, voor een heerlijke variatie. Het malse rundsvlees wordt op smaak gebracht met zongedroogde tomaten, pijnboompitten en balsamico. Een perfecte combinatie, als je't ons vraagt!

Ingrediënten

Ingredientfoto
krielaardappel
Ingredientfoto
rozemarijn
Ingredientfoto
sjalot
Ingredientfoto
basilicum
Ingredientfoto
ei
Ingredientfoto
kappertjes
Ingredientfoto
pijnboompit
Ingredientfoto
balsamico
Ingredientfoto
rundersteak
Ingredientfoto
rucola
Ingredientfoto
zongedroogde tomaat
Ingredientfoto
parmezaanschilfer

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de krieltjes en halveer ze. Rits de blaadjes van de rozemarijn en hak grof. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hier de aardappelen op. Besprenkel met de olijfolie, strooi de rozemarijn erover, kruid met peper en zout en zet 18-20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snij de sjalot zo fijn mogelijk. Snij de basilicum fijn. Scheid het (de) ei(eren), we hebben enkel de eidooier nodig in dit gerecht. Hak de kappertjes grof.
  • Zet een antikleefpan zonder vetstof op het vuur en rooster de pijnboompitten kort, tot ze beginnen te kleuren. Schep uit de pan en hou opzij.
  • Meng 2/3de van de extra vierge olijfolie met de helft van de balsamico. Kruid met peper en zout. Dit is de dressing.
  • Snij de rundersteaks heel fijn met een scherp mes. Begin met fijne reepjes en snij dan in hele fijne stukjes. Hak tenslotte fijn. Doe het vlees in een mengkom, samen met de fijngesneden sjalot, de kappertjes, de helft van de fijngesneden basilicum, de resterende extra vierge olijfolie, de resterende balsamico, de eidooier(s) en een flinke snuf peper en zout. Meng goed door elkaar tot je een stevige, klevende massa hebt. Proef en kruid bij met peper en zout.
  • Verdeel de rucola over de borden. Schep er de tartaar bij. Je kan een serveerring gebruiken, als je dat hebt. Leg rondom de tartaar de zongedroogde tomaatjes en strooi er de parmezaanschilfers, pijnboompitjes en de rest van de basilicum over. Besprenkel met de vinaigrette. Serveer de tartaar met de rozemarijnaardappeltjes erbij.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g krielaardappelen
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 sjalot
  • 10 g basilicum
  • 1 ei
  • 2 el kappertjes
  • 30 g pijnboompitten
  • 2 kl balsamico
  • 2 rundersteaks
  • 50 g rucola
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 30 g parmezaanschilfers

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • 3 kl olijfolie extra vierge
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 814 kcal
  • Koolhydraten 43.23 g
  • Suikers 3.73 g
  • Vetten 45.24 g
  • Verzadigde vetten 9.07 g
  • Eiwitten 54.5 g
  • Vezels 9.31 g

Allergenen Ei, Sulfiet, Noten, Gluten, Soja, Vis, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.