Salade Lyonnaise

Salade Lyonnaise

Net zoals de Franse stad Nice de overbekende salade Niçoise heeft, is er in de zonovergoten stad Lyon ook een typische salade, de salade Lyonnaise. Een minstens even lekkere combinatie van salade en groentjes, krokant gebakken spekblokjes en croutons, een gepocheerd eitje en een pittige dressing. Délicieux!

Ingrediënten

Ingredientfoto
kers­tomaat
Ingredientfoto
komkommer
Ingredientfoto
sjalot
Ingredientfoto
bieslook
Ingredientfoto
stokbroodje
Ingredientfoto
gerookt spek
Ingredientfoto
ei
Ingredientfoto
gemengde sla

Bereidingswijze

  • Halveer de kerstomaatjes. Snij de komkommer in halve plakjes. Snij de sjalot zo fijn mogelijk. Snij de bieslook in ringetjes. Snij het broodje in kubusjes.
  • Bak het spek knapperig in een antikleefpan zonder vetstof en laat uitlekken op keukenpapier. Bak nu de blokjes brood krokant in de pan waarin je het spek gebakken hebt. Kruid met peper en zout.
  • Breek de eieren in aparte kommetjes. Breng gezouten water aan de kook en schenk er de helft van de azijn bij. Pocheer de eieren één voor één 2-3 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat even opdrogen op keukenpapier. Kruid bij met peper en zout.
  • Meng de olijfolie, de rest van de wittewijnazijn, de mosterd, de bieslook en de sjalot in een kommetje tot een dressing. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de sla over de borden. Schik hierop het spek, de croutons, de komkommer en kerstomaatjes. Druppel de dressing erover. Werk af met het gepocheerde ei en serveer.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 g kers­tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 sjalot
  • 10 g bieslook
  • 1 stokbroodje
  • 100 g gerookt spek
  • 2 eieren
  • 1 zakje gemengde sla

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 2 el witte­wijnazijn
  • 2 kl mosterd
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 692 kcal
  • Koolhydraten 46.3 g
  • Suikers 6.3 g
  • Vetten 40.21 g
  • Verzadigde vetten 21.88 g
  • Eiwitten 23.71 g
  • Vezels 6.43 g

Allergenen Gluten, Ei, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.