Risotto met prei, spek en parmezaankoekje

Risotto met prei, spek en parmezaankoekje

Gestoofde prei en krokant gebakken spek gaan heel goed samen, ze doen het dan ook uitstekend in deze originele risotto. Een romig bordje comfort food, afgewerkt met nog een leuke verrassing: een knapperig parmezaankoekje. Genieten!

Ingrediënten

Ingredientfoto
prei
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
sjalot
Ingredientfoto
tijm
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
gerookte spekblokje
Ingredientfoto
parmezaan
Ingredientfoto
risottorijst

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Was de prei en snij in fijne ringen. Pers de knoflook. Snij de sjalot fijn. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Los de kippenbouillon op in per persoon 250 milliliter heet water.
  • Verhit de olijfolie in een grote kookpot en voeg de spekblokjes toe en bak ze krokant. Schep de spekjes uit de pot, hou apart en voeg de prei, tijm, knoflook en sjalot toe. Laat 5 minuten garen op een zacht vuur.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier. Neem de helft van de parmezaan en maak er per persoon een rondje van op het bakpapier. Zet de bakplaat 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Verhoog het vuur onder de kookpot. Voeg de risottorijst toe en roerbak gedurende 2 minuten op hoog vuur tot de korrels glazig zijn. Giet de witte wijn erbij en laat volledig verdampen.
  • Draai het vuur weer lager en voeg een pollepel kippenbouillon toe. Roer goed en voeg telkens een nieuwe pollepel kippenbouillon toe als de bouillon bijna verdampt is. Na ongeveer 20 minuten is de risottorijst gaar.
  • Voeg de boter en de rest van de parmezaan toe en roer goed.
  • Meng de spekjes door de risotto en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Serveer de risotto in diepe borden en werk af met het parmezaankoekje.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 stengels prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 2 takjes tijm
  • 1 kippen­bouillonblokje
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 60 g parmezaan
  • 130 g risottorijst

Uit jouw keuken

  • 3 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 100 ml witte wijn
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 1027 kcal
  • Koolhydraten 68.69 g
  • Suikers 11.89 g
  • Vetten 58.1 g
  • Verzadigde vetten 31.68 g
  • Eiwitten 32.17 g
  • Vezels 10.54 g

Allergenen Selderij, Lactose, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.