Provençaalse gehaktballetjes met venkel-ratatouille en rijst

Provençaalse gehaktballetjes met venkel-ratatouille en rijst

Heerlijke zuiderse smaken met deze Provençaalse gehaktballetjes met olijven en een verrassende ratatouille met venkel erbij, die trouwens heel subtiel afsmaakt. Daarbij nog een mooie portie rijst en je kan genieten!

Ingrediënten

Ingredientfoto
courgette
Ingredientfoto
rode paprika
Ingredientfoto
venkel
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
Provençaalse kruiden
Ingredientfoto
jasmijnrijst
Ingredientfoto
zwarte olijf
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
tomaten­passata

Bereidingswijze

  • Snij de courgette en rode paprika in blokjes van gelijke grootte. Snij de venkel fijn. Pers de knoflook en snij de ui fijn.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een kookpot en voeg de ui en venkel toe. Laat 3 minuten stoven en voeg dan de rode paprika, courgette, de helft van de knoflook en de helft van de Provençaalse kruiden toe. Laat 5 minuten stoven op een matig vuur.
  • Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  • Hak de zwarte olijven grof. Doe het gehakt, de grofgehakte olijven, de rest van de knoflook en de rest van de Provençaalse kruiden in een kom en meng goed. Vorm met vochtige handen 5 gehaktballen per persoon.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een pan en voeg de gehaktballetjes toe. Bak ze rondom 10-15 minuten op matig vuur, zodat ze binnenin ook goed garen. Verhoog op het einde het vuur, zodat ze ook een mooi bruin korstje krijgen.
  • Voeg de tomatenpassata toe aan de groenten. Roer goed om. Breng aan de kook en laat de saus 10 minuten pruttelen op een matig vuur. Kruid met peper en zout.
  • Serveer de rijst met de ratatouille en de gehaktballetjes.

Ingrediënten voor 2 personen

  • ¾ courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 venkel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 kl Provençaalse kruiden
  • 150 g jasmijnrijst
  • 30 g zwarte olijven
  • 300 g gemengd gehakt
  • 500 ml tomaten­passata

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 893 kcal
  • Koolhydraten 98.31 g
  • Suikers 17.91 g
  • Vetten 35.94 g
  • Verzadigde vetten 9.79 g
  • Eiwitten 39.91 g
  • Vezels 12.43 g

Allergenen Gluten, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.