Preirolletjes met ham en kaas

Preirolletjes met ham en kaas

Deze preirolletjes met ham en kaas zijn een originele variatie op de alombekende witloofrolletjes. We vervingen het witloof door prei, waardoor de smaak iets minder bitter en zoeter wordt. We zijn fan van beide, maar het is leuk om eens iets anders te proberen, nietwaar? Laat het smaken!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
prei
Ingredientfoto
ham
Ingredientfoto
tijm
Ingredientfoto
emmental

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Snij het groene deel en de wortel van de prei weg. Was de prei heel goed en dep droog. Snij elke stengel in 3 gelijke stukken. Smelt 1/3de van de boter op een matig vuur in een grote pan en bak de preibalkjes even aan. Kruid met peper en zout. Schenk er vervolgens heet water bij, tot de prei half onder staat. Zet een deksel op de pan en laat 7 minuten garen. Draai halverwege om.
  • Haal de preibalkjes uit de pan en dep droog. Rol in de ham. Leg ze in een ovenschaal.
  • Rits de blaadjes van de takjes tijm. Smelt 1/3de van de boter in een steelpan en voeg er al roerend de bloem aan toe tot ze opdroogt. Schenk er geleidelijk per persoon 135 milliliter melk bij. Laat al roerend binden tot een saus. Meng er de helft van de geraspte kaas en de tijm door. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  • Verwarm de grill voor op 200 °C.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter, de rest van de melk, peper, nootmuskaat en zout toe. Meng goed.
  • Giet de warme kaassaus over de prei. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Laat 10 minuten gratineren onder de grill. Serveer met de aardappelpuree.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 2 stengels prei
  • 6 plakjes ham
  • 2 takjes tijm
  • 80 g emmentaler

Uit jouw keuken

  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 769 kcal
  • Koolhydraten 61.11 g
  • Suikers 7.92 g
  • Vetten 42.74 g
  • Verzadigde vetten 25.77 g
  • Eiwitten 32.95 g
  • Vezels 6.9 g

Allergenen Gluten. Kan sporen bevatten van andere allergenen.