Prei-rucolastoemp met hamblokjes en kaassaus

Prei-rucolastoemp met hamblokjes en kaassaus

Een heerlijke lente-stoemp met gestoofde prei, frisse nootachtige rucola en hamblokjes. Heerlijk met die zelfgemaakte kaassaus erbij. Heel gemakkelijk, snel klaar en lekker voor jong en oud. Dit moet je proeven!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
pijnboompit
Ingredientfoto
prei
Ingredientfoto
emmental
Ingredientfoto
rucola
Ingredientfoto
hamblokje

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Verhit een antikleefpan zonder vetstof en voeg de pijnboompitten toe. Laat de pijnboompitten lichtjes kleuren in de pan. Hou de pan goed in de gaten en schud regelmatig op. Schep de pijnboompitten uit de pan.
  • Was en snij de prei in ringen. Verhit de olijfolie in de antikleefpan en bak de preiringen gaar. Kruid met peper en zout. Schep uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Smelt de helft van de boter in een steelpannetje op een middelhoog vuur. Bestrooi met de bloem en roer glad. Schenk er al roerend per persoon 60 milliliter melk bij. Laat de saus zachtjes indikken. Doe de kaas bij de saus. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Kruid bij met nootmuskaat, peper en zout.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter en de rest van de melk toe en roer er de gestoofde prei, 3/4de van de rucola, de helft van de pijnboompitten en de hamblokjes door. Kruid met peper en zout.
  • Serveer de preistoemp met hamblokjes met de kaassaus erover gelepeld. Werk af met de rest van de pijnboompitten en blaadjes rucola.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 30 g pijnboompitten
  • 2 stengels prei
  • 40 g emmentaler
  • 50 g rucola
  • 200 g hamblokjes

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 150 ml melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 894 kcal
  • Koolhydraten 70.06 g
  • Suikers 15.78 g
  • Vetten 47.23 g
  • Verzadigde vetten 19.51 g
  • Eiwitten 41.11 g
  • Vezels 16.33 g

Allergenen Noten, Lactose, Gluten. Kan sporen bevatten van andere allergenen.