Prei-aardappelgratin met gerookte zalm

Een Scandinavisch geïnspireerde ovenschotel, deze gratin met prei, aardappelen en dille in een romig sausje, afgewerkt met reepjes gerookte zalm. Tegelijkertijd hartverwarmend als fris, dat kan! Maak er een heerlijke maaltijd van!
Ingrediënten

vastkokende aardappel

prei

ui

knoflook

dille

lichte room

gratinkaas

gerookte zalm
Bereidingswijze
- Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de aardappelen en snij ze in zo dun mogelijke plakjes. Kook de aardappelschijfjes gedurende 10 minuten en giet af.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de prei. Snij de ui en de prei in fijne plakjes. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de ui en prei aan, gedurende 5 minuten. Kruid met peper en zout.
- Pers de knoflook. Hak de dille fijn, hou wat opzij voor de afwerking. Meng de lichte room met de knoflook, dille en peper en zout.
- Vet een ovenschaal in met wat boter en schep hierop eerst de gestoofde ui en prei. Schenk hierop de helft van het roommengsel. Schik er de aardappelschijfjes bovenop en schenk er de rest van het roommengsel over. Bestrooi met de gratinkaas en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Snij de gerookte zalm in fijne reepjes.
- Serveer de gratin met de reepjes gerookte zalm en de rest van de dille erbovenop.
Ingrediënten voor 2 personen
- 400 g vastkokende aardappelen
- 2 preien
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 10 g dille
- 1 brikje lichte room
- 30 g gratinkaas
- 125 g gerookte zalm
Uit jouw keuken
- 1 el olijfolie
- 1 el boter
- peper en zout
Voedingswaarden per portie
- Calorieën 756 kcal
- Koolhydraten 57.48 g
- Suikers 18.17 g
- Vetten 42.63 g
- Verzadigde vetten 18.44 g
- Eiwitten 29.57 g
- Vezels 15.79 g
Allergenen Lactose, Vis, Gluten, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.