Pompoenstoofpotje met gehaktballetjes en geplette aardappelen

Pompoenstoofpotje met gehaktballetjes en geplette aardappelen

Pompoen, gehaktballetjes, krokante aardappeltjes... wat wil je nog meer op een koude, winterse dag? De geplette aardappelen zijn een ware revelatie! Ze worden kort voorgekookt, dan lichtjes geplet, waardoor ze lekker krokant worden in de oven. Dit moet je proeven!

Ingrediënten

Ingredientfoto
krielaardappel
Ingredientfoto
flespompoen
Ingredientfoto
gember
Ingredientfoto
citroen
Ingredientfoto
honing
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
blad­peterselie
Ingredientfoto
tijm

Bereidingswijze

  • Was de krieltjes en kook ze halfgaar in 10 minuten in gezouten water. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  • Schil en snij de flespompoen in blokjes. Schil en rasp de gember. Pers het sap van de citroen.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier. Giet de krieltjes af, en doe ze dan terug in de kookpot. Laat ze kort uitdampen op het vuur. Stort ze dan op de bakplaat. Laat even afkoelen.
  • Doe per persoon 200 milliliter water in een kookpotje en breng aan de kook. Voeg de honing, de groentebouillon, het citroensap en de gember toe en roer goed los. Rol balletjes van het gehakt.
  • Smelt de boter in een stoofpot. Bak de gehaktballetjes rondom aan gedurende 3 minuten en voeg dan de blokjes pompoen toe.
  • Schenk de bouillon bij de stoofpot. Breng aan de kook en schep om. Kruid met peper en zout en zet een deksel op de pot. Laat 15 minuten zachtjes garen, roer af en toe om. Snij ondertussen de peterselie fijn. Meng het maïszetmeel met per persoon 1 eetlepel water. Meng dit door het stoofpotje. Laat nog even doorkoken, tot de saus gebonden is.
  • Duw de voorgekookte krieltjes plat met de achterkant van een lepel. Rits de blaadjes van de takjes tijm en verdeel over de geplette aardappelen. Besprenkel met de olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 12-15 minuten in de voorverwarmde oven tot de geplette aardappelen mooi krokant zijn.
  • Serveer het pompoenstoofpotje met de geplette aardappelen. Strooi er de fijngesneden peterselie over.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g krielaardappelen
  • ½ flespompoen
  • 20 g gember
  • ½ citroen
  • 1 stick honing
  • 1 groente­bouillonblokje
  • 300 g gemengd gehakt
  • 10 g blad­peterselie
  • 2 takjes tijm

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 1 el maïszetmeel
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 780 kcal
  • Koolhydraten 69.65 g
  • Suikers 9.96 g
  • Vetten 40.83 g
  • Verzadigde vetten 14.08 g
  • Eiwitten 31.73 g
  • Vezels 8.64 g

Allergenen Gluten, Soja, Selderij, Pinda, Schaaldieren, Vis, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.