Pompoen dahl met raita

Pompoen dahl met raita

Dahl is een typisch gerecht uit de Indische keuken. Het is een geurige linzencurry, meestal vegetarisch, met heerlijke groenten erbij, zoals hier met pompoen. Raita is een frisse yoghurtsaus met komkommer die uitstekend past bij het pittige van de curry. Een waar Bollywood-feestje in huis!

Ingrediënten

Ingredientfoto
rode ui
Ingredientfoto
flespompoen
Ingredientfoto
rode chilipeper
Ingredientfoto
garam masala
Ingredientfoto
rode linzen
Ingredientfoto
tomaten­blokjes
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
komkommer
Ingredientfoto
koriander
Ingredientfoto
yoghurt
Ingredientfoto
komijn
Ingredientfoto
pita­broodje

Bereidingswijze

  • Snij de rode ui fijn. Schil de flespompoen en snij in blokjes van 2 cm. Snij de rode chilipeper open en schraap de zaadjes eruit, snij heel fijn. Breng per persoon 150 milliliter water aan de kook.
  • Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de rode ui aan. Voeg na 3 minuten de garam masala en de fijngesneden chilipeper toe (gebruik minder als je niet van pikant houdt). Laat 1 minuut meebakken en voeg dan de pompoenblokjes toe.
  • Voeg nu het hete water toe, de rode linzen en het blik tomatenblokjes. Verkruimel de groentebouillon erover en meng goed door elkaar. Breng aan de kook en verlaag dan het vuur, zodat het stoofpotje lichtjes suddert voor 20 minuten.
  • Rasp de komkommer met een grove rasp, bestrooi met een snuf zout en laat uitlekken in een zeef. Snij de helft van de koriander fijn. Doe de yoghurt in een kom en meng er de uitgelekte komkommer, fijngesneden koriander en de komijn door. Kruid met peper en zout. Dit is de raita.
  • Verwarm de pitabroodjes kort in een droge pan en snij ze dan in reepjes.
  • Proef of de linzen in de pompoen dahl gaar zijn. Serveer met de rest van de koriander, de pitabroodjes en de komkommerraita.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 rode ui
  • ½ flespompoen
  • 1 rode chilipeper
  • 2 kl garam masala
  • 150 g rode linzen
  • 1 blik tomaten­blokjes
  • 1 groente­bouillonblokje
  • ½ komkommer
  • 10 g koriander
  • 1 potje yoghurt
  • 1 kl komijn
  • 2 pita­broodjes

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 574 kcal
  • Koolhydraten 81.39 g
  • Suikers 18.06 g
  • Vetten 14 g
  • Verzadigde vetten 2.95 g
  • Eiwitten 23.85 g
  • Vezels 13.08 g

Allergenen Gluten, Soja, Selderij, Pinda, Schaaldieren, Vis, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.