Patatas bravas met hamburger en geglaceerde venkel

Patatas bravas met hamburger en geglaceerde venkel

Voor dit lekkere en originele gerecht deden we onze inspiratie op bij de Spaanse tapas: de tapasklassieker patatas bravas, dat zijn geroosterde aardappelen in een pittige tomatensaus. Om er een echte maaltijd van te maken, komt er een lekkere hamburger (geïnspireerd op albondigas!) bij en geglaceerde venkel. Een toppertje onder de zon!

Ingrediënten

Ingredientfoto
vastkokende aardappel
Ingredientfoto
venkel
Ingredientfoto
tomaat
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
tomaten­puree
Ingredientfoto
krul­peterselie
Ingredientfoto
gemengd gehakt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil en snij de aardappelen in blokjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met 1/3de van de olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege om.
  • Snij de venkel in plakken van 1 cm dik. Smelt de boter in een antikleefpan en voeg de plakken venkel toe. Bak ze 3 minuten aan elke kant en voeg dan water toe aan de pan tot de venkelplakken net onder staan. Laat het water 3/4de inkoken en bestrooi dan met de suiker, kruid met peper en zout en voeg de balsamico toe. Draai de venkelplakken regelmatig om, tot ze mooi gekleurd en gekaramelliseerd zijn.
  • Snij de tomaten in blokjes. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Roer de tomatenpuree los met een beetje water. Snij de peterselie fijn.
  • Stoof de helft van de ui glazig in een kookpotje in 1/3de van de olijfolie, doe er de helft van de knoflook, de tomatenpuree en de tomaten bij. Laat 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met cayennepeper (gebruik minder als je niet van pittig houdt) en zout.
  • Meng het gehakt met de rest van de fijngesneden ui, knoflook en de helft van de fijngesneden peterselie. Kruid met peper en zout. Vorm er met vochtige handen per persoon 1 hamburger van.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak de hamburgers aan elke kant 4 minuten. Serveer de burgers, de geroosterde aardappelen met de tomatensaus erover gelepeld en de geglaceerde venkel. Werk af met de fijngesneden peterselie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 venkel
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ blikje tomaten­puree
  • 10 g krul­peterselie
  • 200 g gemengd gehakt

Uit jouw keuken

  • 3 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 2 kl suiker
  • 1 el balsamico
  • ½ kl cayenne­peper
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 776 kcal
  • Koolhydraten 67.56 g
  • Suikers 17.27 g
  • Vetten 42.39 g
  • Verzadigde vetten 12.94 g
  • Eiwitten 26.41 g
  • Vezels 12.65 g

Allergenen Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.