Parmentier met ham, prei en kaassaus

Parmentier met ham, prei en kaassaus

Heb je nood aan wat comfort food? Deze zalige ovenschotel is als een warme, stevige knuffel! Gestoofde prei, hamblokjes in een heerlijk kaassausje met een dakje van zachte aardappelpuree. Hier maak je iedereen blij mee!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
prei
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
gratinkaas
Ingredientfoto
hamblokje

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Was en snij de prei in ringen. Snij de ui fijn.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en stoof de ui en prei gedurende 12 minuten. Kruid met peper en zout.
  • Maak ondertussen de kaassaus: laat 2/3de van de boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer heel goed, totdat de boter en bloem goed aan elkaar kleven. Voeg dan 1/3 van de melk toe en roer heel goed, tot je een homogene massa hebt die begint te dikken. Voeg opnieuw 1/3 van de melk toe en meng tot de saus opnieuw begint te dikken. Voeg het laatste deel van de melk toe en meng opnieuw tot een dikke saus. Roer er de helft van de kaas door. Kruid met peper en zout.
  • Verwarm de grill van de oven voor.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter, peper, zout en nootmuskaat toe. Meng goed.
  • Meng de hamblokjes door de gestoofde prei. Schep over in een grote ovenschaal. Verdeel er de kaassaus over en dan de aardappelpuree. Strooi er de rest van de gratinkaas over en zet 8 minuten onder de grill en serveer.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 3 preien
  • 1 ui
  • 80 g gratinkaas
  • 200 g hamblokjes

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 250 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 1064 kcal
  • Koolhydraten 86.28 g
  • Suikers 27.57 g
  • Vetten 53.99 g
  • Verzadigde vetten 27.54 g
  • Eiwitten 48.83 g
  • Vezels 21.62 g

Allergenen Lactose, Gluten, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.