Oosterse varkensgehaktballetjes met sesam en broccoli

Oosterse varkensgehaktballetjes met sesam en broccoli

Gehaktballetjes, ze zijn populair in elke keuken! Ditmaal gaan we de Oosterse toer op en maken heerlijke varkensgehaktballetjes met gember en citroengras. Broccoli zorgt voor de nodige vitamientjes. Een kommetje rijst erbij en een heerlijk dipsausje en je hebt een Aziatische topmaaltijd. Haal die chopsticks maar boven!

Ingrediënten

Ingredientfoto
broccoli
Ingredientfoto
jasmijnrijst
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
gember
Ingredientfoto
citroengras
Ingredientfoto
varkens­gehakt
Ingredientfoto
paneermeel
Ingredientfoto
chilivlokken
Ingredientfoto
sojasaus
Ingredientfoto
sesamzaad
Ingredientfoto
honing

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de broccoli in roosjes. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de broccoliroosjes. Besprenkel met de helft van de arachideolie, peper en zout en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  • Pers de knoflook. Schil en rasp de gember. Verwijder de buitenste bladeren van het citroengras en hak heel fijn. Doe het gehakt in een grote kom en doe daarbij het paneermeel, de chilivlokken (voeg minder toe als je niet van pikant houdt), de knoflook, het citroengras, de geraspte gember en 1/3de van de sojasaus. Maak je handen vochtig en meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er dan gehaktballetjes van.
  • Doe de sesamzaadjes in een bord en rol de gehaktballetjes hier door, zodat ze mooi bedekt zijn met sesamzaad rondom.
  • Verhit de rest van de arachideolie in een antikleefpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin in 4 minuten. Haal de broccoli uit de oven, schep de roosjes van de bakplaat en leg de balletjes erop. Zet nog 8-10 minuten in de oven. Bewaar de geroosterde broccoli onder aluminiumfolie.
  • Doe de rest van de sojasaus in de pan waarin je de gehaktballetjes gebakken hebt en voeg de honing en per persoon 50 milliliter water toe. Laat opwarmen en inkoken tot je een mooi sausje hebt.
  • Serveer de rijst met de gehaktballetjes en geroosterde broccoliroosjes. Lepel de saus erover.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 broccoli
  • 150 g jasmijnrijst
  • 1 teentje knoflook
  • 20 g gember
  • 1 stengel citroengras
  • 300 g varkens­gehakt
  • 2 el paneermeel
  • 1 kl chilivlokken
  • 3 el sojasaus
  • 2 el sesamzaad
  • 1 stick honing

Uit jouw keuken

  • 2 el arachide­olie
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 941 kcal
  • Koolhydraten 86.69 g
  • Suikers 13.26 g
  • Vetten 45.64 g
  • Verzadigde vetten 12.34 g
  • Eiwitten 44.16 g
  • Vezels 5.94 g

Allergenen Gluten, Soja, Sesam, Pinda. Kan sporen bevatten van andere allergenen.