Moussaka

Moussaka

Hoewel Griekenland een zonnig land bij uitstek is, kunnen ze ook erg goed lekkere comfort food gerechten maken, ideaal voor op een koude dag. En ja, dan hebben we het over moussaka: een heerlijk dampende ovenschaal met laagjes aubergine, lamsgehakt, tomaat, aardappelen en bechamel. Hartverwarmend!

Ingrediënten

Ingredientfoto
vastkokende aardappel
Ingredientfoto
aubergine
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
groene paprika
Ingredientfoto
lams­gehakt
Ingredientfoto
gedroogde oregano
Ingredientfoto
tomaten­blokjes
Ingredientfoto
gratinkaas

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil en snij de aardappelen in plakjes. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook ze half gaar in 10 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  • Snij de aubergine in plakken. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de plakken aubergine. Besprenkel met de helft van de olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Snij de groene paprika in blokjes.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een antikleefpan en voeg de ui, knoflook en groene paprika toe. Laat de ui glazig worden en voeg dan het lamsgehakt toe. Kruid met peper en zout. Schep regelmatig om. Voeg de oregano en de tomatenblokjes toe en laat 7 minuten pruttelen.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus: laat de boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer heel goed, totdat de boter en bloem goed aan elkaar kleven. Voeg dan 1/3 van de melk toe en roer heel goed, tot je een homogene massa hebt die begint in te dikken. Voeg opnieuw 1/3 van de melk toe en meng tot de saus opnieuw begint in te dikken. Voeg het laatste deel van de melk toe en meng opnieuw tot een dikke saus. Kruid met peper, zout en een snuf nootmuskaat.
  • Neem een ovenschaal en schep er eerst de helft van de vleessaus in. Schik hier de helft van de aubergineplakjes op en daarbovenop de helft van de schijfjes aardappel. Lepel de helft van de bechamelsaus erover. Herhaal met de rest van de ingrediënten. Overstrooi met geraspte kaas en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 g vastkokende aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene paprika
  • 250 g lams­gehakt
  • 1 kl gedroogde oregano
  • ¾ blik tomaten­blokjes
  • 30 g gratinkaas

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 400 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 955 kcal
  • Koolhydraten 66.07 g
  • Suikers 22.52 g
  • Vetten 54.41 g
  • Verzadigde vetten 23.81 g
  • Eiwitten 44.91 g
  • Vezels 13.77 g

Allergenen Mosterd, Lactose, Gluten. Kan sporen bevatten van andere allergenen.