Moussaka met zoete aardappel en ricotta

Moussaka met zoete aardappel en ricotta

Moussaka, het alom gekende Griekse comfort food voor op koude dagen, hebben we in een heerlijke, lichte en originele versie omgetoverd, met plakjes zoete aardappel en ricotta in plaats van zwaardere bechamelsaus. Een vegetarische ovenschotel waar iedereen blij van wordt!

Ingrediënten

Ingredientfoto
aubergine
Ingredientfoto
zoete aardappel
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
gedroogde oregano
Ingredientfoto
tomaten­blokjes
Ingredientfoto
ricotta
Ingredientfoto
gratinkaas

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snij de aubergine in plakken. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de plakken aubergine. Besprenkel met de helft van de olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Draai halverwege om.
  • Schil de zoete aardappelen en snij in plakjes. Breng een pot gezouten water aan de kook. Kook de plakjes zoete aardappel 5 minuten. Giet af, laat uitlekken en dep goed droog.
  • Snij de ui fijn en pers de knoflook.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een antikleefpan en voeg de ui en knoflook toe. Stoof 3 minuten. Voeg de oregano en de tomatenblokjes toe en laat 7 minuten zachtjes pruttelen. Kruid met peper en zout.
  • Neem een ovenschaal en schep er eerst de helft van de tomatensaus in. Schik hier de helft van de aubergineplakjes op en daarbovenop de helft van de schijfjes zoete aardappel. Bestrijk met de helft van de ricotta. Kruid met peper en zout. Herhaal met de rest van de ingrediënten. Overstrooi met de geraspte kaas en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet nog 3 minuten onder de grill voor een mooi goudbruin kaaskorstje en serveer.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 aubergine
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kl gedroogde oregano
  • 1 blik tomaten­blokjes
  • 200 g ricotta
  • 40 g gratinkaas

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 515 kcal
  • Koolhydraten 31.32 g
  • Suikers 13.47 g
  • Vetten 33.32 g
  • Verzadigde vetten 13.7 g
  • Eiwitten 17.76 g
  • Vezels 9.18 g

Allergenen Lactose, Gluten, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.