Moussaka met kippengehakt en zoete aardappel

Moussaka met kippengehakt en zoete aardappel

Wie houdt er nu niet van een lekkere hartverwarmende ovenschotel. We gingen onze inspiratie halen bij de Griekse klassieker, maar gaven er een eigen twist aan, met lekker licht kippengehakt en een dakje van zoete aardappelen. Lichter verteerbaar dan het origineel en minstens even lekker (vinden wij toch ;-)).

Ingrediënten

Ingredientfoto
zoete aardappel
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
aubergine
Ingredientfoto
kippengehakt
Ingredientfoto
gedroogde oregano
Ingredientfoto
tomaten­blokjes
Ingredientfoto
gratinkaas

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de zoete aardappelen en snij in plakjes. Breng een pot gezouten water aan de kook en voeg de plakjes zoete aardappel toe. Laat ze 9 minuten koken en giet af.
  • Snij de ui fijn en pers de knoflook. Snij de aubergine in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een antikleefpan en voeg de ui, knoflook en aubergine toe. Laat de ui glazig worden en voeg dan het gehakt toe. Kruid met peper en zout. Schep regelmatig om. Voeg de oregano en de tomatenblokjes toe en laat 7 minuten pruttelen.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus: laat de boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer heel goed, totdat de boter en bloem goed aan elkaar kleven. Voeg dan 1/3de van de melk toe en roer heel goed, tot je een homogene massa hebt die begint te dikken. Voeg opnieuw 1/3de van de melk toe en meng tot de saus opnieuw begint te dikken. Voeg het laatste deel van de melk toe en meng opnieuw tot een dikke saus. Kruid met peper, zout en een snuf nootmuskaat.
  • Neem een ovenschaal en schep er eerst de helft van de vleessaus in. Schik hier de helft van de zoete aardappelplakjes op. Lepel de helft van de bechamelsaus erover. Herhaal met de rest van de ingrediënten. Overstrooi met geraspte kaas en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven, vervolgens nog 5 minuten onder de grill en serveer.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g zoete aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 aubergine
  • 300 g kippengehakt
  • 1 kl gedroogde oregano
  • ¾ blik tomaten­blokjes
  • 40 g gratinkaas

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 910 kcal
  • Koolhydraten 65.9 g
  • Suikers 20.71 g
  • Vetten 47.95 g
  • Verzadigde vetten 19.64 g
  • Eiwitten 48.62 g
  • Vezels 11.67 g

Allergenen Lactose, Gluten. Kan sporen bevatten van andere allergenen.