Midden-Oosterse zalm met quinoa, munt en sinaasappel

Midden-Oosterse zalm met quinoa, munt en sinaasappel

Steffi: "Een licht gerechtje dat het hele jaar door smaakt! Het vult en is toch licht verteerbaar, daarom is het één van mijn favoriete gerechtjes om voor een van mijn lezingen te eten of wanneer ik een concert moet zingen. Vol voedzame stoffen die me een pak energie geven!"

Ingrediënten

Ingredientfoto
quinoa
Ingredientfoto
sinaasappel
Ingredientfoto
honing
Ingredientfoto
amandel
Ingredientfoto
sjalot
Ingredientfoto
munt
Ingredientfoto
zalmfilet
Ingredientfoto
ras el hanout

Bereidingswijze

  • Breng per persoon 200 milliliter gezouten water aan de kook. Voeg de quinoa toe en laat ongeveer 15 minuten pruttelen op een matig vuur, totdat alle water is opgenomen. Roer regelmatig om.
  • Pers het sap van de helft van de sinaasappels en meng met de extra vierge olijfolie, de helft van de honing, de cayennepeper (gebruik minder als je niet van pittig houdt) en een snufje zout. Dit is de dressing.
  • Hak de amandelen grof en rooster ze kort in een antikleefpan zonder vetstof. Schep uit de pan. Snij de sjalot fijn. Was en rasp wat van de schil van de rest van de sinaasappel(s). Hou apart. Schil de sinaasappel(s) en snij in partjes. Snij de munt fijn.
  • Bestrijk 1 kant van de zalmfilets met de rest van de honing. Strooi er de ras el hanout over. Verhit de olijfolie in een pan en bak de zalmfilets. Leg de honingkant eerst naar onder en laat 2 minuten op hoog vuur bakken, verlaag dan het vuur 2 minuten en draai de zalm om. Laat nog 4 minuten bakken.
  • Wanneer de quinoa gaar is, roer je er de dressing en de sjalot door. Laat nog 1 minuut verdergaren op een zacht vuur. Haal van het vuur en meng er de partjes sinaasappel en de munt door. Kruid met peper en zout.
  • Dresseer de zalmfilets op borden en strooi er de sinaasappelzeste over. Schep er de quinoa bij en werk af met de geroosterde amandelen en serveer.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 130 g quinoa
  • 2 sinaasappels
  • 1 stick honing
  • 30 g amandelen
  • ½ sjalot
  • 10 g munt
  • 2 zalmfilets
  • 1 kl ras el hanout

Uit jouw keuken

  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el olijfolie
  • ½ kl cayenne­peper
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 960 kcal
  • Koolhydraten 70.05 g
  • Suikers 24.03 g
  • Vetten 57.39 g
  • Verzadigde vetten 9.3 g
  • Eiwitten 43.82 g
  • Vezels 7.4 g

Allergenen Noten, Vis. Kan sporen bevatten van andere allergenen.