Midden-Oosterse courgette-gehaktballetjes met kruidige tomatensaus en couscous

Midden-Oosterse courgette-gehaktballetjes met kruidige tomatensaus en couscous

Deze originele courgette-gehaktballetjes ogen niet alleen mooi, ze smaken ook nog eens overheerlijk! We geven ze een Midden-Oosterse twist, met een kruidige, pittige tomatensaus met lekker veel groentjes erin en couscous voor erbij. Dat zal smaken!

Ingrediënten

Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
ras el hanout
Ingredientfoto
courgette
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
komijn
Ingredientfoto
tomaten­blokjes
Ingredientfoto
harissa
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
couscous
Ingredientfoto
blad­peterselie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de ui fijn en meng de helft van de fijngesneden ui en de helft van de ras el hanout met het gehakt in een kom. Meng goed en rol er met vochtige handen gehakballetjes van, ongeveer 5 balletjes per persoon.
  • Trek met een dunschiller lange slierten van de courgette (hou het zachte binnenste van de courgette opzij voor later). Rol telkens een gehaktballetje in een plak courgette. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hierop de courgette-gehaktballetjes (met de 'sluiting' naar onder). Besprenkel met de helft van de olijfolie, kruid met peper en zout en zet 18 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snij het zachte binnenste van de courgette in fijne blokjes. Pers de knoflook. Schil en snij de wortel in kleine blokjes. Verhit de rest van de olijfolie in een grote pan en voeg de rest van de ui, de knoflook en de wortel toe. Laat 5 minuten stoven.
  • Voeg de blokjes courgette, de rest van de ras el hanout en komijn toe aan de pan en laat opnieuw 3 minuten stoven. Voeg de tomatenblokjes en harissa (gebruik minder als je niet van pittig houdt) toe. Kruid met peper en zout. Laat de saus 10 minuten pruttelen.
  • Kook per persoon 125 milliliter water en los er de aangegeven hoeveelheid bouillon in op. Doe de couscous in een kom en schenk er de bouillon bij. Kruid met peper en zout. Roer goed om, dek af en laat 10 minuten wellen. Schep dan de couscous om met een vork om mooi luchtig te maken.
  • Snij de bladpeterselie fijn.
  • Serveer de courgette-gehaktballetjes met de kruidige tomatensaus en de couscous. Werk af met de fijngehakte peterselie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 ui
  • 300 g gemengd gehakt
  • 2 kl ras el hanout
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 2 wortelen
  • 1 kl komijn
  • 1 blik tomaten­blokjes
  • 1 kl harissa
  • ½ groente­bouillonblokje
  • 130 g couscous
  • 10 g blad­peterselie

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 816 kcal
  • Koolhydraten 80.62 g
  • Suikers 20.68 g
  • Vetten 35.1 g
  • Verzadigde vetten 9.3 g
  • Eiwitten 41.09 g
  • Vezels 12.84 g

Allergenen Lactose, Vis, Selderij, Gluten, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.