Luikse sojaballetjes met knolselderpuree en sla

Luikse sojaballetjes met knolselderpuree en sla

Een originele variatie van de klassieker Luikse balletjes. We maken ze met vegetarische sojaballetjes. En eerlijk? Het verschil met gehakt proef je bijna niet. Test het maar eens uit op je tafelgenoten! We serveren er een romige knolselder-aardappelpuree en kropsla bij. Laat het smaken!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
knolselder
Ingredientfoto
sojaballetje
Ingredientfoto
sjalot
Ingredientfoto
tomaten­puree
Ingredientfoto
Luikse siroop
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
kropsla

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Schil de knolselder en snij in blokjes. Kook samen gaar in 20 minuten in gezouten water. Giet af en laat uitlekken.
  • Verhit de olijfolie in een antikleefpan en bak de sojaballetjes in 6-8 minuten rondom aan tot ze mooi goudbruin kleuren. Schep uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
  • Snij de sjalot fijn. Verhit de helft van de boter in de pan en voeg de sjalot toe. Stoof glazig in 2 minuten en strooi er dan de bloem over. Laat kort bakken en voeg de aangegeven hoeveelheid tomatenpuree, wittewijnazijn en Luikse siroop toe. Schenk er per persoon 100 milliliter water bij. Verkruimel er de aangegeven hoeveelheid bouillon over. Meng goed en laat even indikken. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de sojaballetjes toe aan de saus, zet een deksel op de pan en laat 5 minuten doorwarmen. Roer af en toe om.
  • Stamp de knolselder en aardappelen met een pureestamper en voeg de rest van de boter en de melk toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Serveer de knolselderpuree met de Luikse sojaballetjes en de kropsla.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • ½ knolselder
  • 12 sojaballetjes
  • 1 sjalot
  • ¼ blikje tomaten­puree
  • 1 cup Luikse siroop
  • ½ groente­bouillonblokje
  • 50 g kropsla

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 1 el bloem
  • 3 el melk
  • 1 kl witte­wijnazijn
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 796 kcal
  • Koolhydraten 85.37 g
  • Suikers 11.38 g
  • Vetten 32.91 g
  • Verzadigde vetten 11.18 g
  • Eiwitten 30.57 g
  • Vezels 7.73 g

Allergenen Gluten, Mosterd, Selderij, Soja, Ei, Lactose, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.