Luikse salade

Luikse salade

Een ware klassieker van over de taalgrens: Luikse salade oftewel salade Liègeoise. Een heerlijke maaltijdsalade met gebakken krieltjes, krokant gebakken spekblokjes en niet te vergeten: sperzieboontjes. De fris-zure dressing met graanmosterd zorgt voor wat pit. Délicieux!

Ingrediënten

Ingredientfoto
krielaardappel
Ingredientfoto
sjalot
Ingredientfoto
sperzieboon
Ingredientfoto
krul­peterselie
Ingredientfoto
bio-ei
Ingredientfoto
little gem
Ingredientfoto
graanmosterd
Ingredientfoto
gerookte spekblokje

Bereidingswijze

  • Was en halveer de krielaardappelen. Snij de sjalot fijn. Snij de uiteinden weg van de sperziebonen. Hak de peterselie fijn. Kook de aardappelen beetgaar in 10 minuten in gezouten water. Voeg dan de sperziebonen toe en laat nog 6 minuten koken. Giet samen af.
  • Breng een steelpannetje met water aan de kook en kook de eieren zacht in 6 minuten. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel ze.
  • Snij de wortel van de little gem en breek de blaadjes los. Halveer ze. Meng de olijfolie, de helft van de fijngesneden sjalot, de helft van de fijngehakte peterselie, de graanmosterd, per persoon 1,5 eetlepel water en de wittewijnazijn door elkaar tot een dressing.
  • Verhit een antikleefpan en bak de spekblokjes krokant (zonder vetstof). Voeg na 4 minuten de rest van de sjalot toe en bak mee. Voeg opnieuw na 2 minuten de afgegoten boontjes en krieltjes toe en laat kort meebakken. Kruid met peper en zout.
  • Halveer de eieren. Schik de blaadjes little gem op borden en serveer hierop de gebakken spekblokjes, krieltjes en sperzieboontjes. Werk af met de dressing, de zachtgekookte eitjes en overstrooi met de rest van de peterselie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g krielaardappelen
  • 1 sjalot
  • 200 g sperziebonen
  • 10 g krul­peterselie
  • 2 bio-eieren
  • 2 little gems
  • ½ el graanmosterd
  • 100 g gerookte spekblokjes

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 kl witte­wijnazijn
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 606 kcal
  • Koolhydraten 43.7 g
  • Suikers 3.06 g
  • Vetten 31.32 g
  • Verzadigde vetten 20.38 g
  • Eiwitten 22.77 g
  • Vezels 10.55 g

Allergenen Ei, Mosterd, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.