Luikse balletjes met waterkerspuree

Luikse balletjes met waterkerspuree

Een heerlijk origineel gerecht van onze Waalse vrienden: sappige gehaktballetjes in een heerlijke zoetige saus, met Luikse siroop. Dit smaakt heerlijk bij zachte, kruidige waterkerspuree. Echte Belgische kost om trots op te zijn!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
waterkers
Ingredientfoto
sjalot
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
bio-ei
Ingredientfoto
paneermeel
Ingredientfoto
tomaten­puree
Ingredientfoto
Luikse siroop
Ingredientfoto
runder­bouillonblokje

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water. Was de waterkers en laat uitlekken.
  • Snij de sjalotten fijn. Doe het gehakt in een kom. Voeg de helft van de fijngesneden sjalot, het ei (de eieren) en het paneermeel toe. Kruid met peper en zout. Meng goed en vorm er met vochtige handen balletjes van.
  • Verhit 1/3de van de boter in een pan en bak de gehaktballetjes rondom aan gedurende een 5 minuten. Schep de balletjes uit de pan en bewaar ze onder aluminiumfolie.
  • Verhit 1/3de van de boter in de pan en voeg de rest van de sjalot toe. Stoof glazig in 2 minuten en strooi er dan de bloem over. Laat kort bakken en voeg de tomatenpuree, wittewijnazijn en Luikse siroop toe. Schenk er per persoon 100 milliliter water bij. Verkruimel er de bouillon over. Meng goed en laat even indikken. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus, zet een deksel op de pan en laat 10 minuten verdergaren. Roer af en toe om.
  • Hak de waterkers grof. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de grofgehakte waterkers, de rest van de boter, de melk, peper en zout toe. Meng goed.
  • Serveer de waterkerspuree met de Luikse balletjes.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 1 bussel waterkers
  • 2 sjalotten
  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 bio-ei
  • 4 el paneermeel
  • ¼ blikje tomaten­puree
  • 1 cup Luikse siroop
  • ½ runder­bouillonblokje

Uit jouw keuken

  • 3 el boter
  • 1 el bloem
  • 3 el melk
  • 1 kl witte­wijnazijn
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 885 kcal
  • Koolhydraten 82.32 g
  • Suikers 13.54 g
  • Vetten 43.74 g
  • Verzadigde vetten 22.74 g
  • Eiwitten 38.66 g
  • Vezels 9.56 g

Allergenen Ei, Gluten, Soja, Lactose, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.