Luikse balletjes met pastinaakpuree en salie

Luikse balletjes met pastinaakpuree en salie

Heerlijke herfstige smaken in één van onze favoriete Belgische gerechten: Luikse balletjes! We serveren ze ditmaal met een zalige romige pastinaakpuree en krokant gebakken salie erbij. Topcombinatie!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
pastinaak
Ingredientfoto
sjalot
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
bio-ei
Ingredientfoto
paneermeel
Ingredientfoto
salie
Ingredientfoto
tomaten­puree
Ingredientfoto
Luikse siroop
Ingredientfoto
runder­bouillonblokje

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en pastinaken en snij ze in gelijke stukjes. Kook samen gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Snij de sjalotten fijn. Doe het gehakt in een kom. Voeg de helft van de fijngesneden sjalot, het ei (de eieren) en het paneermeel toe. Kruid met peper en zout. Meng goed en vorm er met vochtige handen balletjes van, ongeveer 5 balletjes per persoon.
  • Pluk de blaadjes van de takjes salie. Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan en bak de blaadjes tot ze krokant worden. Schep met een schuimspaan uit de pan, zodat de olie overblijft.
  • Voeg de balletjes toe in de pan en bak ze rondom gedurende 5 minuten. Schep de balletjes uit de pan en bewaar ze onder aluminiumfolie.
  • Verhit de rest van de olijfolie in de pan en voeg de rest van de sjalot toe. Stoof glazig in 2 minuten en strooi er dan de bloem over. Laat kort bakken en voeg de aangegeven hoeveelheid tomatenpuree, wittewijnazijn en Luikse siroop toe. Schenk er per persoon 100 milliliter water bij. Verkruimel er de aangegeven hoeveelheid runderbouillon over. Meng goed en laat even indikken. Kruid met peper en zout.
  • Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus, zet een deksel op de pan en laat 10 minuten verdergaren. Roer af en toe om.
  • Giet de aardappelen en pastinaak af en stamp ze fijn. Voeg de boter, de melk, nootmuskaat, peper en zout toe. Meng goed.
  • Serveer de pastinaakpuree met de Luikse balletjes en de krokant gebakken salie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • 2 pastinaken
  • 2 sjalotten
  • 300 g gemengd gehakt
  • 1 bio-ei
  • 2 el paneermeel
  • 10 g salie
  • ¼ blikje tomaten­puree
  • 1 cup Luikse siroop
  • ½ runder­bouillonblokje

Uit jouw keuken

  • 1 el boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 el bloem
  • 3 el melk
  • 1 kl witte­wijnazijn
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 974 kcal
  • Koolhydraten 99.6 g
  • Suikers 11.66 g
  • Vetten 44.55 g
  • Verzadigde vetten 15.2 g
  • Eiwitten 38.99 g
  • Vezels 14.97 g

Allergenen Ei, Gluten, Soja, Lactose, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.