Lasagne met witloof, ham en kaassaus

Lasagne met witloof, ham en kaassaus

Een originele variatie op witloofrolletjes met ham en kaas: een lekkere lasagne met dezelfde ingrediënten! Het resultaat is een verrassende variatie op onze Belgische klassieker, met heerlijke laagjes hamblokjes, witloof en kaassaus. Dit moet je proeven!

Ingrediënten

Ingredientfoto
lasagnevel
Ingredientfoto
witloof
Ingredientfoto
emmental
Ingredientfoto
hamblokje
Ingredientfoto
krul­peterselie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Bestrijk de lasagnevellen met de olijfolie. Wanneer het water kookt, voeg je de lasagnevellen 1 voor 1 toe. Ze zullen misschien wat aan elkaar kleven, maar maak je geen zorgen, je kan ze straks gemakkelijk terug van elkaar halen. Laat 5 minuten koken en schep ze uit het water, laat naast elkaar drogen op een propere keukenhanddoek.
  • Snij het witloof in reepjes. Verhit 1/3 van de boter en stoof het witloof aan gedurende 5 minuten, tot het zacht is en begint te kleuren. Kruid met peper en zout.
  • Smelt de rest van de boter in een steelpan en voeg er al roerend de bloem aan toe tot ze opdroogt. Voeg dan 1/3 van de melk toe en roer heel goed, tot je een homogene massa hebt die begint in te dikken. Voeg opnieuw 1/3 van de melk toe en meng tot de saus opnieuw begint in te dikken. Voeg het laatste deel van de melk toe en meng opnieuw tot een dikke saus. Meng er de helft van de geraspte kaas door. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  • Neem een ovenschaal en bedek de bodem met een laagje kaassaus. Leg hierop de helft van de lasagnevellen (niet overlappen). Schik hierop de helft van het gestoofde witloof en de helft van de hamblokjes. Overgiet met de helft van de resterende saus. Maak nog een laag met de rest van de lasagnevellen, witloof, hamblokjes en de rest van de saus. Overstrooi met de rest van de kaas. Zet 17 minuten in de voorverwarmde oven en dan nog 3 minuten onder de grill voor een goudbruin korstje.
  • Hak de peterselie fijn. Serveer de lasagne van witloof en ham met de gehakte peterselie erover gestrooid.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 lasagnevellen
  • 4 stronkjes witloof
  • 80 g emmentaler
  • 200 g hamblokjes
  • 10 g krul­peterselie

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 270 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 969 kcal
  • Koolhydraten 68.7 g
  • Suikers 10.48 g
  • Vetten 55.37 g
  • Verzadigde vetten 28.51 g
  • Eiwitten 48.13 g
  • Vezels 6.51 g

Allergenen Ei, Gluten, Lactose, Soja. Kan sporen bevatten van andere allergenen.