Kruidige gehaktballetjes met Perzische tomatenrijst

Kruidige gehaktballetjes met Perzische tomatenrijst

Als je bij je tafelgasten eens wilt uitpakken, dan kan je zeggen dat je 'estamboli polow' hebt gemaakt. Het is de Perzische versie van pilafrijst, gegaard in een heerlijke kruidige tomatensaus. Daarbij komen sappige gehaktballetjes. Dit moet je geproefd hebben!

Ingrediënten

Ingredientfoto
tomaten­puree
Ingredientfoto
kurkuma
Ingredientfoto
jasmijnrijst
Ingredientfoto
spinazie
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
amandel­poeder
Ingredientfoto
baharat
Ingredientfoto
koriander

Bereidingswijze

  • Doe per persoon 180 milliliter water in een kookpot en voeg de helft van de tomatenpuree, een snuf zout en de kurkuma toe. Roer goed los en voeg de rijst toe. Breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat 15 minuten garen op een zacht vuur. Roer regelmatig om.
  • Hak de helft van de spinazie fijn. Snij de ui fijn. Schil de wortelen en snij ze in fijne blokjes. Breng per persoon 120 milliliter water aan de kook en los er de kippenbouillon in op.
  • Doe het gehakt in een kom en voeg het amandelpoeder, de fijngehakte spinazie, de baharat en peper en zout toe. Meng goed met vochtige handen en vorm er gehaktballetjes van.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een antikleefpan en bak de gehaktballetjes rondom aan gedurende 5 minuten. Schep uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie.
  • Verhit de rest van de olijfolie in de pan waarin je de gehaktballetjes hebt gebakken en voeg de fijngesneden ui en wortelen toe. Stoof voor 4 minuten en voeg dan de rest van de tomatenpuree toe. Bak kort en voeg de kippenbouillon toe. Roer goed om, breng aan de kook en voeg de gehaktballetjes terug toe. Laat 5 minuten pruttelen. Pluk ondertussen de blaadjes koriander.
  • Roer de rest van de spinazie door de saus en laat slinken. Breng de saus op smaak met peper en zout. Roer de rijst goed los met een vork.
  • Serveer de Perzische rijst met de kruidige gehaktballetjes en de saus. Werk af met blaadjes koriander.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 blikje tomaten­puree
  • 1 kl kurkuma
  • 150 g jasmijnrijst
  • 100 g spinazie
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • ½ kippen­bouillonblokje
  • 300 g gemengd gehakt
  • 30 g amandel­poeder
  • 1 kl baharat
  • 10 g koriander

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 875 kcal
  • Koolhydraten 85.96 g
  • Suikers 15.3 g
  • Vetten 41.55 g
  • Verzadigde vetten 10.12 g
  • Eiwitten 38.23 g
  • Vezels 12.12 g

Allergenen Selderij, Noten. Kan sporen bevatten van andere allergenen.