Kip piri-piri met pilafrijst

Kip piri-piri met pilafrijst

Kip piri-piri is een van oorsprong Afrikaans gerecht, vernoemd naar een kruidenmengeling met chilipeper. Het waren de Portugezen die de chilipeper in Afrika introduceerden, om vervolgens mee op hun ontdekkingsreizen over heel de wereld te nemen. Na dit korte geschiedenislesje is het aan jou om dit heerlijke pittige kipgerecht zelf te ontdekken.

Ingrediënten

Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
rode paprika
Ingredientfoto
tomaat
Ingredientfoto
krul­peterselie
Ingredientfoto
kippendij
Ingredientfoto
paprika­poeder
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
jasmijnrijst
Ingredientfoto
citroen

Bereidingswijze

  • Snij de ui fijn en pers de knoflook. Snij de paprika in reepjes. Snij de tomaten in partjes en haal de zaadjes eruit. Snij dan in blokjes. Hak de peterselie fijn. Snij de kippendijen in blokjes en doe in een kommetje samen met de helft van de cayennepeper (gebruik minder als je niet van pikant houdt) en de helft van het paprikapoeder, peper en zout. Meng goed door elkaar. Breng per persoon 200 milliliter water aan de kook en los er de kippenbouillon in op.
  • Verhit de olijfolie in een grote antikleefpan. Bak de kippenblokjes 2 minuten, schep regelmatig om en schep dan uit de pan.
  • Doe nu de fijngesneden ui, knoflook en de paprikareepjes in de pan en bak voor 5 minuten op een zacht vuur. Voeg de rest van het paprikapoeder, de cayennepeper (naar eigen smaak) en de rijst toe en schep goed om.
  • Voeg de kippenbouillon en de kippenblokjes toe, roer goed om en zet een deksel op de pan. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen, schep regelmatig om. Snij de citroen in 2. Verdeel 1 helft in partjes, pers de andere helft uit over de rijst. Proef en kruid de rijst met peper en zout. Roer vlak voor het serveren de tomatenblokjes en fijngesneden peterselie door de pilaf. Serveer met de citroenpartjes.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 10 g krul­peterselie
  • 300 g kippendijen
  • 1 kl paprika­poeder
  • ½ kippen­bouillonblokje
  • 150 g jasmijnrijst
  • 1 citroen

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • 1 kl cayenne­peper
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 594 kcal
  • Koolhydraten 75.36 g
  • Suikers 9.71 g
  • Vetten 12.79 g
  • Verzadigde vetten 2.53 g
  • Eiwitten 40.38 g
  • Vezels 7.79 g

Allergenen Ei, Gluten, Selderij. Kan sporen bevatten van andere allergenen.