Kip in sinaasappel-honingsaus met rijst

Kip in sinaasappel-honingsaus met rijst

Net zoals kip zoetzuur een klassieker is bij ons bij de afhaalchinees, is deze kip in sinaasappelsaus een populair gerecht in de Verenigde Staten. Geen authentiek Chinese keuken, maar desalniettemin erg lekker met de frisse zoetzure sinaasappelsaus. Moet je proeven!

Ingrediënten

Ingredientfoto
lente-uitje
Ingredientfoto
broccoli
Ingredientfoto
gember
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
sinaasappel
Ingredientfoto
kipfilet
Ingredientfoto
jasmijnrijst
Ingredientfoto
chilivlokken
Ingredientfoto
honing
Ingredientfoto
sojasaus

Bereidingswijze

  • Snij de lente-uitjes in schuine ringetjes, hou het witte en groene deel gescheiden. Snij de broccoli in roosjes. Schil en rasp de gember. Pers de knoflook. Was en rasp de schil van de sinaasappel. Pers het sap van de sinaasappel. Meng de helft van het maïszetmeel met per persoon een halve eetlepel water tot een papje. Snij de kip in blokjes.
  • Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  • Breng een pot gezouten water aan de kook en voeg de broccoliroosjes toe. Kook 6 minuten. Giet af.
  • Verhit de helft van de arachideolie in een steelpannetje en voeg de knoflook, gember en het wit van de lente-ui toe. Stoof 2 minuten. Voeg dan het sinaasappelsap, per persoon 2 eetlepels water, de sojasaus, de honing en de chilivlokken (gebruik minder als je niet van pittig houdt) toe. Roer goed om en breng aan de kook. Wanneer het sap kookt, voeg je het maïszetmeelpapje toe en roer tot de saus begint in te dikken. Roer er de sinaasappelzeste door. Hou warm op een laag vuur.
  • Kruid de kippenblokjes met peper en zout en wentel ze dan door de rest van het maïszetmeel. Verhit de rest van de arachideolie in een wok en bak de kippenblokjes rondom aan tot ze mooi goudbruin kleuren. Meng er dan de sinaasappelsaus en de broccoli door. Laat kort doorwarmen.
  • Serveer de kip in sinaasappelsaus met de rijst en werk af met het groen van de lente-ui.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 lente-uitjes
  • 1 broccoli
  • 20 g gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 2 kipfilets
  • 150 g jasmijnrijst
  • 1 kl chilivlokken
  • 1 stick honing
  • 2 el sojasaus

Uit jouw keuken

  • 2 el arachide­olie
  • 1 el maïszetmeel
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 734 kcal
  • Koolhydraten 86.72 g
  • Suikers 17.31 g
  • Vetten 18.04 g
  • Verzadigde vetten 2.97 g
  • Eiwitten 50.89 g
  • Vezels 12.27 g

Allergenen Gluten, Soja, Pinda, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.