Kip archiduc met rösti en witloofslaatje

Kip archiduc met rösti en witloofslaatje

Archiducsaus is de bekende Franse saus met champignons. Deze saus past heerlijk bij een stukje gebakken kipfilet. Daarbij komen heerlijke zelfgemaakte rösti, dat zijn Zweedse aardappelkoekjes. En aangezien we nu toch op culinaire reis door Europa zijn, doen we er ook nog een Belgische klassieker bij: een heerlijk fris witloofslaatje. Smullen maar!

Ingrediënten

Ingredientfoto
champignon
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
kipfilet
Ingredientfoto
lichte room
Ingredientfoto
witloof
Ingredientfoto
krul­peterselie

Bereidingswijze

  • Borstel de champignons schoon en snij ze in kwartjes. Breng per persoon 50 milliliter water aan de kook en los er de kippenbouillon in op.
  • Schil de aardappelen en rasp ze met een grove rasp. Doe de aardappel in een kom. Het is belangrijk dat je de aardappel niet meer wast omdat het zetmeel in de aardappel de rösti straks zal doen kleven. Kruid met peper en meng goed door elkaar.
  • Kruid de kipfilets met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak de kipfilets, 5 minuten aan elke kant. Schep de kipfilets uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de rest van de boter toe aan de pan en bak de champignons. Kruid met peper en zout. Voeg de kippenbouillon toe en roer goed. Laat de bouillon wat inkoken en voeg de room toe. Leg de kipfilets opnieuw in de pan en laat ze nog even doorwarmen op een zacht vuur.
  • Verhit de olijfolie in een antikleefpan en schep per persoon 2 gelijke hoopjes van het röstimengsel in de pan. Duw ze plat met een spatel. Laat 4 minuten bakken per kant. Kruid met zout.
  • Halveer de witloofstronkjes in de lengte, verwijder de harde kern en snij in reepjes. Snij de peterselie fijn. Meng het witloof met de mayonaise en de fijngesneden peterselie. Kruid met peper en zout.
  • Serveer de kip met archiducsaus, het witloofslaatje en de rösti.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 g champignons
  • ½ kippen­bouillonblokje
  • 400 g bloemige aardappelen
  • 2 kipfilets
  • 100 ml lichte room
  • 2 stronkjes witloof
  • 10 g krul­peterselie

Uit jouw keuken

  • 2 el mayonaise
  • 1 el olijfolie
  • 2 el boter
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 773 kcal
  • Koolhydraten 40.06 g
  • Suikers 2.89 g
  • Vetten 46.56 g
  • Verzadigde vetten 19.17 g
  • Eiwitten 45.36 g
  • Vezels 10.34 g

Allergenen Selderij, Lactose, Ei, Mosterd. Kan sporen bevatten van andere allergenen.