Kalfsblanket met balletjes en aardappelen

Kalfsblanket met balletjes en aardappelen

Maak jij (of je grootmoeder?) wel eens kalfsblanket klaar? Overheerlijk maar je moet er best wat geduld voor hebben. Wij bedachten een snelle versie met kalfsgehaktballetjes. Klaar in een wip en het smaakt heerlijk (nostalgisch). Veel succes en laat het smaken!

Ingrediënten

Ingredientfoto
vastkokende aardappel
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
selder
Ingredientfoto
champignon
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
kalfsgehakt
Ingredientfoto
krul­peterselie

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Snij de ui fijn. Snij de selder fijn. Borstel de champignons schoon en snij in kwartjes. Schil de wortelen en snij ze overlangs in 4 en dan in fijne blokjes. Breng per persoon 125 milliliter water aan de kook en los er de aangegeven hoeveelheid groentebouillon in op, roer er dan de melk door. Kruid het kalfsgehakt met peper en zout en rol er met vochtige handen balletjes van, ongeveer 5 balletjes per persoon.
  • Smelt de helft van de boter in een grote antikleefpan en bak de balletjes rondom gedurende 5 minuten. Schep uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
  • Voeg de ui, wortel, selder en champignons toe aan de pan. Roerbak ze gedurende 5 minuten. Voeg de rest van de boter toe, laat smelten en roer goed om. Bestrooi de groenten met de bloem, laat kort bakken en voeg dan 1/3 van de groentebouillon toe. Roer goed om tot je een egale saus hebt die begint te dikken. Voeg opnieuw 1/3 van de groentebouillon toe en roer tot een egale saus. Voeg de rest van de groentebouillon toe en laat indikken. Kruid met peper en zout. Voeg de gehaktballetjes terug toe aan de pan en laat nog 5 minuten pruttelen op een zacht vuur.
  • Hak ondertussen de peterselie fijn. Serveer de kalfsblanket met de gekookte aardappelen en werk af met fijngehakte peterselie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 stengel selder
  • 250 g champignons
  • 2 wortelen
  • 1 groente­bouillonblokje
  • 300 g kalfsgehakt
  • 10 g krul­peterselie

Uit jouw keuken

  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 100 ml melk
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 707 kcal
  • Koolhydraten 60.66 g
  • Suikers 15.59 g
  • Vetten 29.5 g
  • Verzadigde vetten 17.4 g
  • Eiwitten 43.67 g
  • Vezels 14.19 g

Allergenen Selderij, Gluten, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.