Kalfsblanket met balletjes en aardappelen

Kalfsblanket met balletjes en aardappelen

Maak jij (of je grootmoeder?) wel eens kalfsblanket klaar? Overheerlijk maar je moet er best wat geduld voor hebben. Wij bedachten een originele, snelle versie met kalfsgehaktballetjes. Klaar in een wip en het smaakt heerlijk (nostalgisch). Veel succes en laat het smaken!

Ingrediënten

Ingredientfoto
vastkokende aardappel
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
selder
Ingredientfoto
champignon
Ingredientfoto
wortel
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
kalfsgehakt
Ingredientfoto
krul­peterselie

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Snij de ui fijn. Snij de selder fijn. Snij de champignons in kwartjes. Schil de wortelen en snij ze overlangs in 4 en dan fijn. Breng per persoon 125 milliliter water aan de kook en los er de bouillon in op en roer er de melk door. Rol balletjes van het kalfsgehakt.
  • Smelt de helft van de boter in een grote antikleefpan en bak de balletjes rondom gedurende 5 minuten. Schep uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
  • Voeg de ui, wortel, selder en champignons toe aan de pan. Roerbak ze gedurende 5 minuten. Voeg de rest van de boter toe, laat smelten en roer goed om. Bestrooi de groenten met de bloem, laat kort bakken en voeg dan 1/3de van de bouillon toe. Roer goed om tot je een egale saus hebt die begint te dikken. Voeg opnieuw 1/3de van de bouillon toe en roer tot een egale saus. Voeg de rest van de bouillon toe en laat indikken. Kruid met peper en zout. Voeg de gehaktballetjes terug toe aan de pan en laat nog 5 minuten pruttelen op een zacht vuur.
  • Snij ondertussen de peterselie fijn. Serveer de kalfsblanket met balletjes met de aardappelen en werk af met fijngesneden peterselie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 stengel selder
  • 250 g champignons
  • 2 wortelen
  • 1 groente­bouillonblokje
  • 300 g kalfsgehakt
  • 10 g krul­peterselie

Uit jouw keuken

  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 100 ml melk
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 721 kcal
  • Koolhydraten 62.92 g
  • Suikers 17.79 g
  • Vetten 29.58 g
  • Verzadigde vetten 17.42 g
  • Eiwitten 44.11 g
  • Vezels 15.37 g

Allergenen Selderij, Gluten, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.