Heek met venkelpuree en dragon-roomsaus

Heek met venkelpuree en dragon-roomsaus

Heek is een vissoort die nog relatief onbekend is bij ons. Mooie meid wordt de vis ook wel eens genoemd, leuk toch? Het vlees van de heek is een zachte smakelijke witte visfilet, vergelijkbaar met kabeljauw, die net steviger wordt tijdens de bereiding. Een heerlijke opportuniteit, om deze mooie meid eens in huis te halen!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
venkel
Ingredientfoto
dragon
Ingredientfoto
lichte room
Ingredientfoto
heekfilet

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Breng per persoon 100 milliliter water aan de kook en los er de groentebouillon in op. Was de venkel, verwijder de wortel en harde toppen (het loof van de venkel kan je bewaren om je gerecht mee af te werken). Snij de venkel in grove stukken en leg ze in de bouillon. Breng de bouillon terug aan de kook en laat 15 minuten garen. Schep de venkel uit de bouillon met een schuimspaan.
  • Pureer de venkel met een staafmixer of in een blender. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de venkelmoes, de boter, de melk, peper, zout en nootmuskaat toe. Meng goed.
  • Neem de helft van de dragon en pluk de blaadjes. Snij de blaadjes fijn. Doe de andere helft in de bouillon waarin je de venkel hebt gekookt. Breng de bouillon aan de kook en laat voor de helft inkoken. Schep de takjes dragon er terug uit en voeg de room toe. Laat inkoken tot je een mooie saus hebt, en voeg dan de fijngesneden dragon toe en kruid met peper en zout.
  • Dep de visfilets goed droog. Bestrijk ze met de olijfolie. Kruid ze met peper en zout. Bak ze 3 minuten aan beide kanten in een antikleefpan.
  • Schep de venkelpuree op de borden en leg er de heekfilets bovenop. Lepel er wat van de saus over en werk af met het venkelloof.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • ½ groente­bouillonblokje
  • 1 venkel
  • 10 g dragon
  • 100 ml lichte room
  • 2 heekfilets

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 3 el melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 663 kcal
  • Koolhydraten 58.68 g
  • Suikers 3.29 g
  • Vetten 29.06 g
  • Verzadigde vetten 12.56 g
  • Eiwitten 37.27 g
  • Vezels 9.22 g

Allergenen Gluten, Soja, Selderij, Pinda, Schaaldieren, Vis, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.