Gratin met gerookte makreel en prei

Gratin met gerookte makreel en prei

Dit is een ovenschotel zoals je 'm nog nooit gegeten hebt! Een superoriginele gratin met stukjes gerookte makreel en gestoofde prei. Een heerlijke schaal puur comfort food voor elke visliefhebber, die ook nog eens razendsnel klaar is. Een fris slaatje met graanmosterddressing is de perfecte begeleider. Dit moet je proeven!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
prei
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
gerookte makreelfilet
Ingredientfoto
emmental
Ingredientfoto
panko
Ingredientfoto
little gem
Ingredientfoto
bieslook
Ingredientfoto
graanmosterd

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een pot met gezouten water aan de kook. Schil de aardappelen en rasp ze met een grove rasp. Voeg de geraspte aardappel toe aan het kokende water. Laat 2 minuten koken en giet dan door een zeef en vang de geraspte aardappel op en laat uitlekken.
  • Snij de prei in fijne ringen, pers de knoflook. Breek de makreelfilets in stukjes op een bord. Verhit een antikleefpan en laat de boter smelten. Voeg de preiringen en knoflook toe. Roerbak voor 3 minuten. Voeg dan de bloem toe en schep om, zodat de bloem rond de prei kleeft. Voeg de melk in een straaltje toe terwijl je roert en breng aan de kook. Roer goed, tot je een egale saus krijgt.
  • Voeg nu de makreel toe en schep voorzichtig door de saus. Haal de pot met saus van het vuur en roer er de uitgelekte geraspte aardappelen en de emmentaler door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep alles in een ovenschaal en strooi er de panko over. Zet 10 minuten in de oven, en dan eventueel nog even onder de grill voor een goudbruin korstje.
  • Maak de blaadjes van de little gem los en snij in grove stukken. Snij de bieslook fijn. Doe de graanmosterd, wittewijnazijn, bieslook en de extra vierge olijfolie in een kommetje en meng goed door elkaar. Kruid met peper en zout. Meng de little gem met de dressing net voor het serveren.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 g bloemige aardappelen
  • 1 stengel prei
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g gerookte makreelfilets
  • 40 g emmentaler
  • 4 el panko
  • 2 little gems
  • 10 g bieslook
  • 1 kl graanmosterd

Uit jouw keuken

  • 1½ el olijfolie extra vierge
  • 1 el boter
  • 2 el bloem
  • 300 ml melk
  • 1 el witte­wijnazijn
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 826 kcal
  • Koolhydraten 58.52 g
  • Suikers 8.87 g
  • Vetten 50.77 g
  • Verzadigde vetten 17.31 g
  • Eiwitten 32.21 g
  • Vezels 6.71 g

Allergenen Vis, Gluten, Soja, Mosterd, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.