Gewokt witloof met kip in zoet-zure saus

Gewokt witloof met kip in zoet-zure saus

Kip zoet-zuur kent natuurlijk iedereen van bij de afhaal-Chinees. We maken een variatie met Belgische inslag, door witloof te gebruiken. Het ietwat bittere van het witloof past verrassend goed bij de malse kipblokjes en de zoet-zure saus. Lekker en klaar in 15 minuten!

Ingrediënten

Ingredientfoto
jasmijnrijst
Ingredientfoto
kipfilet
Ingredientfoto
ananas
Ingredientfoto
witloof
Ingredientfoto
lente-uitje
Ingredientfoto
chilisaus

Bereidingswijze

  • Voor je begint te koken: breng water aan de kook in een waterkoker. Haal de ingrediënten uit de koelkast. Leg een snijplank, mes, kookpot met deksel, maatbeker en een wok klaar.
  • Kook de rijst: giet per persoon 150 milliliter heet water in de kookpot en breng terug aan de kook. Voeg de rijst en een snuf zout toe. Zet het deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  • Dep de kipfilets droog met keukenpapier en snij in blokjes. Kruid de kippenblokjes met peper en zout en wentel ze dan door het maïszetmeel. Verhit de arachideolie in de wok en bak de kippenblokjes rondom aan tot ze mooi goudbruin kleuren.
  • Laat de ananas uitlekken maar hou het sap bij. Snij het witloof in reepjes. Snij de lente-uitjes in schuine ringetjes. Hou het witte en groene deel gescheiden.
  • Voeg het witloof en het wit van de lente-ui toe aan de wok. Roerbak voor 3 minuten. Voeg de suiker en per persoon 1 eetlepel ananassap toe. Laat kort inkoken en voeg dan de blokjes ananas, ketchup, chilisaus, per persoon 2 eetlepels water en de wittewijnazijn toe. Kruid met peper en zout en schep goed door elkaar. Laat nog 3 minuten zachtjes sudderen.
  • Serveer de kip in zoet-zure saus met de jasmijnrijst en werk af met het groen van de lente-uitjes.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 g jasmijnrijst
  • 2 kipfilets
  • ½ blik ananas
  • 3 stronkjes witloof
  • 2 lente-uitjes
  • 1 el chilisaus

Uit jouw keuken

  • 1 el arachide­olie
  • 1 el witte­wijnazijn
  • 1 el maïszetmeel
  • 1 el suiker
  • 3 el ketchup
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 659 kcal
  • Koolhydraten 95.83 g
  • Suikers 23.68 g
  • Vetten 9.97 g
  • Verzadigde vetten 1.67 g
  • Eiwitten 43.17 g
  • Vezels 5.18 g

Allergenen Gluten, Soja, Pinda, Sulfiet, Lactose, Selderij. Kan sporen bevatten van andere allergenen.