Gehaktballen met bloemkoolpuree

Gehaktballen met bloemkoolpuree

Met de groeten van grootmoeder: een heerlijk bordje echte Vlaamse kost. Met een lekkere sappige gehaktbal, een romige bloemkoolpuree en uiensaus voor erbij. Gemakkelijk om te maken, klaar in een half uurtje en smullen maar!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
bloemkool
Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
paneermeel
Ingredientfoto
runder­bouillonblokje
Ingredientfoto
krul­peterselie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Snij de bloemkool in roosjes. Kook de aardappelen en bloemkool samen gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Snij 1/4de van de uien fijn. Snij de rest in halve ringen. Doe het gehakt in een kom, samen met de fijngesneden ui, de helft van het paneermeel en een snuf peper en zout. Meng goed en vorm er per persoon een gehaktbal van. Doe de rest van het paneermeel in een bord en rol er de gehaktballen door.
  • Verhit 1/3de van de boter in een pan en voeg de gehaktballen toe. Bak ze rondom aan, gedurende 5 minuten. Schep over in een ovenschaal en zet nog 15 minuten in de oven.
  • Verhit 1/3de van de boter in de pan waarin je de gehaktballen hebt gebakken en voeg de halve uienringen toe. Laat 10 minuten stoven tot de uien gekarameliseerd zijn. Bestrooi met de bloem, roer om en voeg per persoon 50 milliliter warm water toe. Verkruimel de runderbouillon erbij. Roer goed om en laat indikken tot een saus. Kruid met peper en eventueel nog wat zout.
  • Snij de peterselie fijn. Giet de aardappelen en bloemkool af en stamp ze fijn. Voeg de resterende boter, de melk, peper, zout, de fijngesneden peterselie en nootmuskaat toe. Meng goed.
  • Serveer de bloemkoolpuree met de gehaktballen en de uiensaus.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 g bloemige aardappelen
  • ½ bloemkool
  • 2 uien
  • 300 g gemengd gehakt
  • 5 el paneermeel
  • ½ runder­bouillonblokje
  • 10 g krul­peterselie

Uit jouw keuken

  • 3 el boter
  • 1 el bloem
  • 3 el melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 929 kcal
  • Koolhydraten 91.39 g
  • Suikers 18.08 g
  • Vetten 41.85 g
  • Verzadigde vetten 22.59 g
  • Eiwitten 40.49 g
  • Vezels 16.08 g

Allergenen Gluten, Soja, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.