Gegratineerde bloemkool met ham en puree

Gegratineerde bloemkool met ham en puree

Deze gegratineerde bloemkool met blokjes ham staat bovenaan ons lijstje met favoriet comfort food, bij jou ook? Bloemkool en witte kaassaus lijken wel voor mekaar geboren. Daarbij komen nog lekkere blokjes ham, een smeuïge aardappelpuree en uiteraard een krokant kaaskorstje in de oven. Genieten maar!

Ingrediënten

Ingredientfoto
bloemkool
Ingredientfoto
bloemige aardappel
Ingredientfoto
emmental
Ingredientfoto
ham
Ingredientfoto
paneermeel

Bereidingswijze

  • Breng een pot gezouten water aan de kook. Snij de bloemkool in roosjes. Kook de roosjes beetgaar in 10-12 minuten.
  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Smelt 2/3de van de boter in een steelpan op een middelhoog vuur. Bestrooi met de bloem en roer glad. Schenk er al roerend per persoon 60 milliliter melk bij. Laat de saus zachtjes indikken.
  • Doe de helft van de kaas bij de saus. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  • Doe de bloemkoolroosjes met de blokjes ham in een ingevette ovenschaal. Schenk er de kaassaus bij en bestrooi met het paneermeel en de rest van de kaas.
  • Zet de ovenschotel 20 minuten in de oven tot zich een goudbruin korstje vormt.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de rest van de boter en de rest van de melk toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Roer goed. Serveer de bloemkoolgratin met de aardappelpuree.

Ingrediënten voor 2 personen

  • ½ bloemkool
  • 500 g bloemige aardappelen
  • 80 g emmentaler
  • 200 g ham
  • 2 el paneermeel

Uit jouw keuken

  • 3 el boter
  • 2 el bloem
  • 150 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 938 kcal
  • Koolhydraten 73.14 g
  • Suikers 9.75 g
  • Vetten 48.86 g
  • Verzadigde vetten 27.74 g
  • Eiwitten 47.27 g
  • Vezels 10.86 g

Allergenen Lactose, Gluten. Kan sporen bevatten van andere allergenen.