Freekeh salade met abrikozen en geitenkaas

Freekeh salade met abrikozen en geitenkaas

Steeds meer nieuwe graansoorten vinden de weg naar onze keuken. De meeste bestaan echter al veel langer maar verdwenen een tijdje uit onze gerechten. Na quinoa is freekeh nu het hipste ingrediënt om je weekmenu te pimpen. Freekeh is eigenlijk niet meer dan jonge tarwe die wordt geoogst wanneer de korrel nog groen en zacht is. Hierdoor zit de kiem boordevol vitaminen en mineralen en heeft hij een lekkere nootachtige smaak. Ideaal voor een vegetarische salade als deze!

Ingrediënten

Ingredientfoto
freekeh
Ingredientfoto
rode ui
Ingredientfoto
cashewnoot
Ingredientfoto
gedroogde abrikoos
Ingredientfoto
basilicum
Ingredientfoto
geitenkaas

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Spoel de freekeh in een zeef onder koud water, voeg daarna toe in een pot met per persoon 250 milliliter kokend gezouten water. Zet dan op een medium vuur voor 20 minuten.
  • Snij de ui in twee zonder te pellen. Bedek een bakplaat met bakpapier, leg de ui hierop en besprenkel met een beetje zout. Plaats de bakplaat in de oven voor 15 minuten.
  • Leg de cashewnoten op een aparte bakplaat met bakpapier. Zet in de oven voor 6 minuten of totdat ze goudbruin zijn.
  • Snij de gedroogde abrikozen fijn. Meng ze in een mengkom met de witte wijnazijn en de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met zout en peper, meng goed en zet opzij.
  • Laat de freekeh uitlekken in een zeef.
  • Zodra de uien zacht zijn, haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Snij ondertussen de basilicum fijn en hak de cashewnoten grof.
  • Leg de afgekoelde uien op een snijplank, pel ze en snij in stukken. Voeg de freekeh bij de abrikozen vinaigrette samen met de gehakte cashewnoten, basilicum en ui.
  • Meng goed en kruid af met peper en zout. Serveer met stukjes geitenkaas.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 130 g freekeh
  • 1 rode ui
  • 30 g cashewnoten
  • 50 g gedroogde abrikozen
  • 10 g basilicum
  • 100 g geitenkaas

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 2 el witte­wijnazijn
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 627 kcal
  • Koolhydraten 63.03 g
  • Suikers 19.89 g
  • Vetten 32.43 g
  • Verzadigde vetten 9.24 g
  • Eiwitten 23.88 g
  • Vezels 4.9 g

Allergenen Gluten, Sulfiet, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.