Falafelbowl met zoete aardappel en groentjes

Falafelbowl met zoete aardappel en groentjes

Eat the rainbow! Vandaag presenteren we je een heerlijke kleurrijke bowl met allemaal lekkere dingen die goed voor je zijn: geroosterde zoete aardappelblokjes, falafels, groentjes met een zalige Midden-Oosterse dressing en gemarineerde rode ui. Zo lekker, zo gezond!

Ingrediënten

Ingredientfoto
zoete aardappel
Ingredientfoto
rode ui
Ingredientfoto
lente-uitje
Ingredientfoto
kers­tomaat
Ingredientfoto
komkommer
Ingredientfoto
falafel
Ingredientfoto
citroen
Ingredientfoto
za'atar
Ingredientfoto
honing
Ingredientfoto
sesamzaad

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de zoete aardappel en snij in blokjes van 1,5 centimeter. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de zoete aardappelblokjes (hou wat plaats voor de falafels straks). Besprenkel de zoete aardappel met de olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snij de rode ui in fijne halve ringen en doe in een kommetje. Breng water aan de kook en giet bij de rode ui tot ze onder staan. Laat 2 minuten trekken.
  • Snij de lente-ui in ringetjes. Halveer de kerstomaten. Trek met een dunschiller reepjes van de komkommer. Rol de reepjes op tot rolletjes.
  • Giet het water van de rode ui weg. Meng de wittewijnazijn en de suiker in een kommetje en voeg de rode ui toe. Kruid met peper en zout. Laat marineren.
  • Haal de bakplaat met de zoete aardappelblokjes uit de oven. Schep even om. Leg er de falafels bij. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 °C. Zet de bakplaat nog 10 minuten in de oven.
  • Was en rasp de schil van de aangegeven hoeveelheid citroen en pers het sap. Meng de extra vierge olijfolie, de citroenzeste, het citroensap, de za'atar en de honing. Kruid met peper en zout. Dit is de dressing.
  • Neem diepe borden of brede kommen en verdeel er de zoete aardappelblokjes, de kerstomaten en komkommer over. Verdeel de dressing over de kerstomaten en komkommer. Leg er de falafels bij. Werk af met de gemarineerde rode ui, de lente ui en sesamzaadjes en serveer.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 zoete aardappelen
  • ½ rode ui
  • 2 lente-uitjes
  • 125 g kers­tomaten
  • ½ komkommer
  • 12 falafels
  • ½ citroen
  • 2 kl za'atar
  • 1 stick honing
  • 2 el sesamzaad

Uit jouw keuken

  • 1 el olijfolie
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 2 kl suiker
  • 1 el witte­wijnazijn
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 447 kcal
  • Koolhydraten 43.03 g
  • Suikers 18.33 g
  • Vetten 25.49 g
  • Verzadigde vetten 3.91 g
  • Eiwitten 10.28 g
  • Vezels 5.25 g

Allergenen Lactose, Ei, Gluten, Sesam, Soja, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.