Chinese vijfkruiden balletjes met peultjes

Chinese vijfkruiden balletjes met peultjes

Chinees vijfkruidenpoeder is de oudste kruidenmix ter wereld. De combinatie van steranijs, peper, venkel, kruidnagel en kaneel zorgt in gerechten voor een perfect uitgebalanceerde smaak. De Chinezen gebruiken het bij alles, van varkensvlees tot koekjes. Het past dan ook perfect in deze heerlijke Oosterse gehaktballetjes met knapperige peultjes en rijst.

Ingrediënten

Ingredientfoto
gember
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
lente-uitje
Ingredientfoto
koriander
Ingredientfoto
sojasaus
Ingredientfoto
honing
Ingredientfoto
limoen
Ingredientfoto
jasmijnrijst
Ingredientfoto
gemengd gehakt
Ingredientfoto
Chinees vijfkruidenpoeder
Ingredientfoto
peultje
Ingredientfoto
sesamzaad

Bereidingswijze

  • Schil en hak de gember en knoflook fijn. Was de lente-ui en snij in schuine ringetjes, hou het witte en groene deel apart. Pluk de blaadjes koriander. Doe de sojasaus, honing en limoensap in een kommetje en meng door elkaar.
  • Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot, draai het vuur laag. Laat 10-15 minuten zachtjes koken tot alle water is opgenomen en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  • Doe het gehakt en het vijfkruidenpoeder in een kom en meng door elkaar. Vorm er gehaktballetjes van.
  • Verwarm 1/3de van de arachideolie in een grote antikleefpan, bak hierin het wit van de lente-ui, de helft van de knoflook en de helft van de gember, kruid met peper en zout. Laat 3 minuten garen, schep dan uit de pan.
  • Verwarm opnieuw 1/3de van de arachideolie in de pan en stoof de peultjes, samen met de rest van de knoflook en gember. Schep uit de pan, doe in een kom en bedek met aluminiumfolie.
  • Doe de rest van de arachideolie in dezelfde pan en bak de gehaktballetjes mooi rondom. Voeg het sojasausmengsel en de gebakken knoflook en gember toe en schep goed rondom de balletjes. Laat de saus 2-3 minuten inkoken.
  • Serveer de gehaktballetjes met de peultjes en de rijst. Overstrooi met sesamzaadjes, het groen van de lente-ui en de koriander.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 20 g gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 lente-uitjes
  • 10 g koriander
  • 2 el sojasaus
  • 2 sticks honing
  • ½ limoen
  • 150 g jasmijnrijst
  • 300 g gemengd gehakt
  • 2 kl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 200 g peultjes
  • 1 el sesamzaad

Uit jouw keuken

  • 3 el arachide­olie
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 903 kcal
  • Koolhydraten 86.27 g
  • Suikers 11.78 g
  • Vetten 45.49 g
  • Verzadigde vetten 11.38 g
  • Eiwitten 36.77 g
  • Vezels 4.81 g

Allergenen Gluten, Soja, Ei, Sulfiet, Vis, Sesam. Kan sporen bevatten van andere allergenen.