Chinese leeuwenkoppen gehaktballetjes met paksoi en rijst

Chinese leeuwenkoppen gehaktballetjes met paksoi en rijst

Deze originele gehaktballetjes van varkensvlees komen uit de Oost-Chinese Huayiyang-keuken. Ze hebben hun naam te danken aan hun vorm, die doet denken aan een leeuwenkop. De bladeren van de paksoi stellen de manen van de leeuw voor. Met wat verbeelding. Smaken zal het sowieso, beloofd!

Ingrediënten

Ingredientfoto
lente-uitje
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
gember
Ingredientfoto
champignon
Ingredientfoto
varkens­gehakt
Ingredientfoto
paksoi
Ingredientfoto
groente­bouillonblokje
Ingredientfoto
sojasaus
Ingredientfoto
jasmijnrijst
Ingredientfoto
sesamzaad

Bereidingswijze

  • Snij de lente-uitjes in ringen. Hou het witte en groene gedeelte gescheiden en hak het witte gedeelte grof. Pers de knoflook en rasp de gember. Snij de champignons in kwartjes.
  • Doe het gehakt, het wit van de lente-uitjes, de knoflook, de gember en een snuf peper en zout in een kom en meng met je handen. Rol er met vochtige handen gehaktballetjes van.
  • Snij de wortel weg van de paksoi en snij in lange repen. Breng per persoon 200 milliliter water aan de kook en los er de groentebouillon in op.
  • Verhit de helft van de arachideolie in een antikleefpan en bak de gehaktballetjes rondom gedurende 5 minuten. Leg de gehaktballetjes dan in een kookpot en schenk er de groentebouillon bij. Leg de paksoi om de gehaktballetjes heen en breng de bouillon aan de kook. Voeg de sojasaus toe. Verlaag het vuur, zodat de bouillon zachtjes pruttelt en laat 10 minuten garen onder deksel. Bak ondertussen de champignons in de pan waarin je de gehaktballetjes gebakken hebt in de rest van de arachideolie. Kruid met peper en zout.
  • Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  • Meng het maïszetmeel met per persoon 1 eetlepel koud water. Schep de gehaktballetjes en de paksoi uit de bouillon en hou warm onder aluminiumfolie. Roer het maïzenapapje door de bouillon en breng opnieuw aan de kook en laat indikken. Breng de saus op smaak met peper en zout. Schep er de gehaktballetjes, paksoi en de gebakken champignons terug door.
  • Serveer de gehaktballetjes met de paksoi en rijst en werk af met het groen van de lente-ui en sesamzaadjes.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 lente-uitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 20 g gember
  • 250 g champignons
  • 300 g varkens­gehakt
  • 1 paksoi
  • ½ groente­bouillonblokje
  • 2 el sojasaus
  • 150 g jasmijnrijst
  • 1 el sesamzaad

Uit jouw keuken

  • 1 el arachide­olie
  • 1 el maïszetmeel
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 830 kcal
  • Koolhydraten 84.98 g
  • Suikers 8.33 g
  • Vetten 33.17 g
  • Verzadigde vetten 10.22 g
  • Eiwitten 44.27 g
  • Vezels 8.83 g

Allergenen Selderij, Gluten, Soja, Sesam, Pinda, Lactose. Kan sporen bevatten van andere allergenen.