Baskische kip met rijst

Baskische kip met rijst

Baskische kip is een heerlijk stoofpotje met kip uit het Spaanse vastenland: kipdrumsticks in een kruidige tomatensaus bomvol groenten. Met een kom dampende rijst erbij een heerlijk potje Baskisch comfort food. Geniet ervan!

Ingrediënten

Ingredientfoto
ui
Ingredientfoto
knoflook
Ingredientfoto
rode paprika
Ingredientfoto
kippen­bouillonblokje
Ingredientfoto
gerookt paprikapoeder
Ingredientfoto
drumstick
Ingredientfoto
tomaten­blokjes
Ingredientfoto
tijm
Ingredientfoto
laurierblad
Ingredientfoto
blad­peterselie
Ingredientfoto
jasmijnrijst

Bereidingswijze

  • Snij de ui in halve ringen. Pel de knoflook en snij in plakjes. Snij de rode paprika in reepjes. Breng per persoon 150 milliliter water aan de kook en los er de kippenbouillon in op.
  • Meng de bloem met een snufje zout, peper en het gerookt paprikapoeder (gebruik minder als je niet van pikant houdt). Wentel de drumsticks door deze mengeling.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan en bak de drumsticks rondom goudbruin. Schep uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
  • Voeg de rest van de olijfolie toe en stoof de uiringen aan gedurende 3 minuten op een zacht vuur. Voeg de knoflook en paprikareepjes toe en laat 5 minuten stoven. Voeg de wijn toe en laat bijna volledig inkoken. Voeg nu de tomatenblokjes toe, verhoog het vuur. Roer goed om en kruid met peper en zout.
  • Voeg de drumsticks opnieuw toe, samen met de kippenbouillon, de takjes tijm en laurier. Laat afgedekt 20 minuten stoven. Snij ondertussen de peterselie fijn.
  • Kook de rijst: breng per persoon 150 milliliter licht gezouten water aan de kook en voeg de rijst toe. Zet een deksel op de pot en draai het vuur laag. Laat 10-13 minuten zachtjes koken tot alle water opgenomen is en de rijst gaar is. Roer de rijst los met een vork.
  • Serveer het kippenstoofpotje met de rijst. Werk af met peterselie.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 kippen­bouillonblokje
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • 4 drumsticks
  • 1 blik tomaten­blokjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 10 g blad­peterselie
  • 150 g jasmijnrijst

Uit jouw keuken

  • 2 el olijfolie
  • 1 el bloem
  • 50 ml witte wijn
  • peper en zout

Voedingswaarden per portie

  • Calorieën 819 kcal
  • Koolhydraten 82.77 g
  • Suikers 12.51 g
  • Vetten 22.39 g
  • Verzadigde vetten 4.27 g
  • Eiwitten 62.78 g
  • Vezels 8.74 g

Allergenen Selderij, Gluten, Soja, Sulfiet. Kan sporen bevatten van andere allergenen.